OECD a pus gând rău mega-corporaţiilor ce folosesc tertipuri legislative şi paradisuri fiscale pentru a evita plata taxelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

OECD va prezenta un „plan de acţiune” destinat statelor occidentale, în lupta acestora cu giganţii IT care evită plata taxelor folosind portiţe legislative şi paradisuri fiscale, scrie Reuters.

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) a fost însărcinată de grupul G20 cu formularea unor măsuri care să împiedice marile companii să îşi transfere profiturile fără a plăti taxe. Planul va fi discutat la reuniunea G20 ce va avea loc în această lună. Se ţinteşte agrearea unor măsuri comune la nivel internaţional în 1-2 ani, perioadă scurtă ţinând cont de cutumele diplomatice.

Google, Amazon

Mai multe corporaţii au ajuns recent în centrul unor scandaluri publice legate de modul în care îşi folosesc structura pentru a minimaliza sumele plătite. În Europa, Google a fost arătată cu degetul în Marea Britanie pentru faptul că toate contractele sunt realizate cu o subsidiară din Irlanda, urmând ca profiturile să fie apoi trimise în Insulele Bermude. De asemenea, Amazon este acuzată că a pus bazele unor operaţiuni extinse de retail în Marea Britanie şi Germania fără să-şi declare rezidenţa pentru acestea datorită unor „excepţii specifice” folosite.

Microsoft, Apple, Dell

Peste Ocean, Microsoft a fost pusă la zid pentru faptul că profiturile ajung într-o unitate din Irlanda, în vreme ce Apple  fost acuzată de un comitet al Senatului că a creat entităţi înregistrate în Irlanda dar care sunt manageriate din SUA şi care nu declară rezidenţa nicăieri, ceea ce îi permite să ascundă miliarde de dolari pe care le-ar datora sub formă de taxe.

„Regulile fiscale domestice şi internaţionale ar trebui modificate pentru a alinia mai strâns alocarea de venituri cu activitatea economică ce generează acele venituri”, se arată în draft.

Este vizată şi evitarea taxelor prin metoda “comisionariatului”, mecanism folosit de către Dell pentru a evita raportarea veniturilor în pieţe unde are vânzări mari.

Draftul OECD mai vizează şi aranjamentele care folosesc tratatele de evitare a dublei impuneri, care sunt abuzate prin folosirea unor entităţi cu rezidenţă dublă, astfel încât taxarea să nu se facă nicăieri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite