O nouă amânare pentru legea offshore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
GDF Suez, interesată de explorarea şi producţia de petrol şi gaze în Marea Neagră

Companiile care exploatează gaze din zăcămintele din Marea Neagră şi care aşteptau astăzi o decizie crucială privind legea offshore, menită să le ofere cadrul legal pentru exploatare, au primit o nouă amânare.

UPDATE 16.00 Comisia pentru industrii din Camera Deputaţilor a dezbătut astăzi doar o parte din prevederile din legea offshore, urmând să continue discuţiile şi marţi, pe regimul de fiscalitate şi regimul sancţiunilor. 


Proiectul de lege care stabileşte unele măsuri care să le permită exploatarea se află la vot final în plenul Camerei Deputaţilor şi va primi şi raport de la Comisia pentru industrii. Dacă o decizie nu este dată astăzi, operatorii care vor să facă investiţii vor trebui să aştepte toamna, pentru următoarea sesiune parlamentară.

Legea offshore, iniţiată de Guvern, a fost votată de Senat în februarie, iar de atunci Comisia pentru industrii condusă de Iulian Iancu a amânat să dezbată proiectul şi să dea un raport. Între timp, proiectului i-au fost aduse numeroase amendamente cărora reprezentanţii concesionarilor offshore li s-au opus.

În cadrul ultimei dezbateri din Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor de marţi, reprezentanţii Asociaţiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (RBSTA) au declarat că este imposibilă luarea unei decizii de investiţie în cazul adoptării amendamentelor depuse în Comisie la proiect, potrivit profit.ro.

„Riscul ca proiectele energetice strategice din Marea Neagră să fie amânate sau chiar să nu se realizeze este mai mare ca oricând. Vorbim de birocraţie? E vorba de corupţie? Interese străine care sunt diferite de cele ale României? E prostie? Vom vedea…”, a scris pe pagina sa de Facebook şi fostul ministru al energiei Răzvan Nicolescu, într-un comentariu la un interviu acordat de secretarul asistent adjunct pentru diplomaţie energetică în cadrul Departamentului de Stat al SUA, Sandra Oudkirk, acordat G4Media.ro. 

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă legea nu este adoptată până în toamnă, când companiile anunţă întâlnirile consiliilor de administraţie, reprezentantul Departamentului de Stat al SUA a declarat: „Pentru un răspuns definitiv, ar trebui să întrebaţi companiile, dar cred că există un lucru adevărat în orice industrie: dacă nu există cadru legal, nu ştiu ce companie ar investi”.

Luni, pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor apare Proiectul de Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore. Totodată, ordinea de zi arată şi că este aşteptat raportul comisiei pentru industrii şi că proiectul se va dezbate sub rezerva primirii raportului.

Ce înseamnă legea offshore

Legea offshore le-ar da companiilor care au concesionat perimetrele de exploatare a zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră cadrul tehnic, financiar de exploatare.

Pentru a putea lua decizia finală de investiţii şi a începe lucrările de extracţie, companiile aşteaptă de peste un an legea offshore care să prevadă tipurile de avize necesare, modul de colaborare cu autorităţile, precum şi detalii legate de cadrul financiar, potrivit G4Media.ro.

În cazul în care promovarea legii este amânată, ea se va putea face abia în următoarea sesiune parlamentară, cea din toamnă. Astfel, companiile vor fi blocate pe toată perioada verii şi, în lipsa cadrului legislativ, ar putea amâna derularea de investiţii. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite