Nume sonore pe lista datornicilor la Fisc. Cum ar putea statul să construiască 44 de kilometri din Autostrada Sibiu-Piteşti cu restanţele românilor la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 187.000 de români înregistrau la 31 martie restanţe la buget cumulate de 3,4 miliarde de lei, sumă suficientă pentru a construi 44 de kilometri din Autostrada Sibiu-Piteşti. Pe lista ruşinii publicată de Fisc se înscriu nume sonore din politică, business sau showbiz: Regele Mihai, Marian Vanghelie, Gigi Becali, Eugen Teodorovici şi Cristian Ţânţăreanu.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat luni lista persoanelor fizice care înregistrau la sfârşitul lunii martie obligaţii fiscale restante de peste 1.500 de lei: 187.230 de contribuabili cu restanţe cumulate de 3,4 miliarde de lei. 

Din acest total, ANAF poate recupera în prezent două treimi, respectiv 2,3 miliarde de lei, diferenţa de 1,1 miliarde de lei fiind imposibil de recuperat din cauza situaţiei juridice - insolvabilitate fără bunuri sau venituri urmăribile sau existenţa unor hotărâri judecătoreşti de suspendare a executării silite. Dacă Fiscul ar recupera întreaga sumă de 3,4 miliarde de lei, aceasta ar fi suficientă pentru ca statul să construiască, de exemplu, 44 de kilometri din Autostrada Sibiu-Piteşti, tronson de 116 kilometri, cu costuri totale estimate la 2 miliarde de euro. Sau, calculat pe standardele de cost stabilite de Ministerul Transporturilor, statul ar putea construi cu această sumă 135 de kilometri de autostradă prin munte sau 570 de kilometri la câmpie. 

Lista Fiscului conţine obligaţiile restante ale persoanelor fizice la bugetul de stat, principale şi accesorii (dobânzi şi penalităţi), la bugetul asigurărilor sociale, al asigurărilor pentru şomaj şi al asigurărilor sociale de sănătate. Pentru fiecare categorie în parte se specifică dacă sumele au fost sau nu contestate. Lista cuprinde restanţele persoanelor fizice, rezultate inclusiv din activităţi economice independente sau profesii liberale. În categoria obligaţiilor la bugetul de stat sunt incluse impozitele pe venit, TVA sau amenzi, inclusiv rutiere. În unele cazuri, s-a demonstrat că numele unor persoane au fost incluse pe listă dintr-o eroare sau, între timp, persoana respectivă şi-a rezolvat problema de ordin fiscal. 

Robert Negoiţă, campion naţional

Cel mai mare restanţier la stat este, de departe, Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3 al Capitalei. Acesta are o datorie la bugetul de stat de 83,18 milioane de lei, la care s-au adăugat dobânzi şi penalităţi de 148,88 milioane de lei, astfel că restanţa totală a urcat la 232, 07 milioane de lei. Sumele neplătite de Negoiţă reprezintă TVA aferentă tranzacţiilor imobiliare derulate în perioada 2006-2008. De altfel, Fiscul încearcă să recupereze aceste restanţe prin licitaţii repetate pentru vânzarea apartamentelor din ansamblul imobiliar Confort City construit de Robert Negoiţă. 

Locurile doi şi trei în topul datornicilor, conform listei ANAF, sunt ocupate de Florin Mateiu, din oraşul Victoria, cu un total de 101,75 milioane de lei, şi de Bogdan Mihai Ciortea din Cluj-Napoca, cu 21,7 de milioane de lei.

Regele Mihai contestă

Pe locul 51 în topul datornicilor se regăseşte chiar Regele Mihai I, mai exact „Mihai I“: 1,99 milioane de lei obligaţii fiscale principale la bugetul de stat şi penalităţi şi dobânzi de 2,1 milioane de lei. Suma totală de 4,107 milioane de lei nu apare ca fiind contestată, potrivit listei ANAF. 

Totuşi, Biroul de Presă al Majestăţii Sale, Regele Mihai I, transmite că datoriile Regelui la bugetul de stat au fost contestate, iar o procedură judiciară este în curs de desfăşurare. „Obligaţiile fiscale restante către bugetul de stat ale Majestăţii Sale Regelui au fost contestate, iar în acest sens o procedură judiciară este în curs de desfăşurare“, arată Biroul de Presă al Majestăţii Sale Regelui Mihai I. 

Oameni de afaceri controversaţi şi cu datorii

Lista ANAF conţine şi nume sonore din luma businessului. Printre aceştia se numără şi omul de afaceri Theodor Berna, administratorul Tehnologica Radion, care a fost denunţătorul în dosarul fostului ministru de Finanţe Darius Vâlcov. Acesta ocupă poziţia 15 în clasamentul datornicilor şi trebuie să plătească statului 7,92 milioane de lei. Pe listă se mai află George Becali (poziţia 54, obligaţii restante de 3,989 milioane de lei, contestate în totalitate), Silviu Prigoană (locul 55, 3,967 milioane de lei) şi Cristian Ţânţăreanu (locul 104, 2,715 milioane de lei). 

Pe listă se mai înscrie şi cunoscutul afacerist sucevean Severin Tcaciuc, cu o restanţă cumulată de 143.434 de lei, la bugetul de stat şi la cel de asigurări sociale de sănătate. El s-a aflat pe lista „Most Wanted“ a celor mai periculoşi infractori români, însă locuieşte în Austria, de unde îşi coordonează afacerile din Suceava. La începutul acestei luni, Tcaciuc a primit o nouă condamnare de patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Şi Mihail Vlasov, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, condamnat în 2015 la patru ani de închisoare, este datornic la Fisc - 428.753 de lei. Supranumit „Împăratul Mihai“, Vlasov a fost judecător şi deputat. 

Şi Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma, firma implicată în scandalul dezinfectanţilor diluaţi folosiţi în spitale, este restanţier: 3.342 de lei la bugetul de stat şi 452 de lei la sănătate. 

Politicienii restanţieri 

Pe lista ruşinii întocmită de Fisc se află însă şi mulţi politicieni. Printre aceştia şi Daciana Sârbu, soţia fostului premier Victor Ponta – cu restanţă de 36.300 de lei la bugetul asigurărilor sociale şi alta de 11.306 lei la bugetul de asigurări sociale de sănătate, Adriean Videanu (12.091 de lei), Marian Vanghelie (87.559 de lei) şi Elena Udrea (peste 39.000 de lei). Aceasta din urmă a scris pe Facebook că va verifica suma întrucât nu are încredere în acurateţea informaţiilor ANAF şi că restanţa ei este „nerelevantă faţă de sutele, zecile de milioane ale altora“. „Pe de o parte, statul, prin ANAF, îmi cere să plătesc, pe de altă parte, tot statul, prin DNA, îmi blochează orice posibilitate de plată!!!“, a mai scris Elena Udrea. 

De altfel, şi Elena Băsescu, care apare pe lista Fiscului cu o restanţă de 4.557 de lei, susţine că datoria invocată este o eroare. Ea susţine că situaţia a apărut pentru că ANAF nu a făcut transferul informaţiei între Sectorul 2 şi Sectorul 1, la momentul schimbării domiciliului, şi că în urmă cu 30 de zile a prezentat Fiscului documente care să justifice plăţile făcute.

Lista politicienilor datornici la Fisc nu se opreşte aici: Eugen Orlando Teodorovici, fost ministru al Finanţelor, trebuie să plătească 73.702 de lei, penalităţile depăşind principalul. 

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, apare şi el pe lista ANAF cu datorii totale la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de sănătate de aproximativ 200.000 de lei, soţia lui, Lacrima Ciorbea, fiind înregistrată cu o datorie şi mai mare, de peste 370.000 de lei. Ciorbea susţine că restanţele sunt cumulate din perioada anterioară numirii în funcţia de Avocat al Poporului, când era asociat, alături de soţia sa, la societatea de avocatură. El a mai spus că în ultimii zece ani a plătit impozite şi taxe de 1,6 milioane de lei, iar în prezent, el şi soţia sa fac „eforturi deosebite pentru achitarea restului rămas de plată către bugetul de stat“.

Pe lista ruşinii se mai află şi Nicuşor Constantinescu, fostul preşedintele al Consiliului Judeţean Constanţa, cu o datorie de 315.496 de lei, dar şi Gabriel Diaconu, fostul viceprimar al Slatinei din perioada iunie 2004 – aprilie 2006, condamnat în 2012 la patru ani de închisoare cu executare, cu o restanţă la bugetul de stat de  216.824 de lei. 

Şi copreşedintele PNL Gorj, Dan Vâlceanu, apare pe lista datornicilor, cu 2.900 de lei. „Dacă am fost pe lista respectivă, nu mai sunt. Nu am datorii“, a precizat Vâlceanu. 

Concubina lui Cârpaci, a 57-a datornică a statului

Pe lista datornicilor la stat apare, pe locul 57, Mirela Stanca, concubina lui Ionelaş Cârpaci şi proprietară a Vilei Muhle. Potrivit datelor publicate de ANAF, Mirela Stanca are o datorie de 3,93 milioane de lei, din care 2,53 milioane sunt penalităţi, sumele nefiind contestate. Aceasta susţine însă că se judecă cu statul pentru anularea datoriei, procesul fiind pe rolul Curţii Supreme. În primă instanţă, Mirela Stanca a pierdut procesul, la Curtea de Apel Timişoara. Peste 3.000 de timişoreni figurează pe lista cu persoane fizice care au datorii la Fisc, iar Mirela Stanca are cea mai mare restanţă dintre toţi.

Mulţi avocaţi datori statului

Pe lista ANAF cu obligaţii restante la buget se înscriu şi foarte mulţi avocaţi, întrucât aceştia intră în categoria celor care înregistrează venituri din activităţi economice independente sau profesii libere.

Astfel, avocatul Cătălin Radu Dancu apare pe lista datornicilor persoane fizice la bugetul de stat cu o datorie totală de peste 2,2 milioane de lei, pe lista Fiscului regăsindu-se şi avocatul Gheorghe Piperea, cu o sumă totală de peste 68.500 de lei.

În judeţul Alba, cei mai mari restanţieri la Fisc sunt, potrivit listei publicate, avocaţii. Cel mai mare datornic persoană fizică din Alba este avocata Doina Scutea, fost decan al Baroului Alba. Aceasta are de plătit suma totală de 802.224 de lei la bugetul de stat şi la bugetul asigurărilor sociale de sănătate. Avocata a contestat suma de 158.196 de lei, pentru care se află în proces cu Administraţia Finanţelor Publice Alba Iulia. 

Pe locul doi în acest top se află Vasile Căpâlnean, om de afaceri, care trebuie să achite la stat suma de 565.403 lei. Podiumul restanţierilor din Alba este completat de un cetăţean italian, om de afaceri, Simone Strapazzon, cu o datorie de 333.915 lei. În continuare, lista îi cuprinde pe avocatul Koble Ladislau, cu suma de 318.083 de lei, avocata Rodica Băcilă (258.672 de lei), Ilie Ampoiţan (persoană fizică autorizată, 275.172 de lei doar penalităţi), omul de afaceri Dan Leluţiu din Cugir (180.414 lei), avocatul Laurenţiu Mârza (166.479 de lei), Ileana Ildiko Tamaş (soţia afaceristului Dorel Tamaş, 145.222 de lei) şi avocatul Marius Costinaş (135.425 de lei).

Pe lista ANAF se află şi Marcel Donoiu, un avocat controversat din Târgu-Jiu, care a fost acuzat de viol de către o minoră. El apare pe lista ruşinii cu o datorie de aproximativ 163.000 de lei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite