Noul Cod Fiscal. De la argumentele şi contraargumentele economiştilor la bătăliile politice
0Retrimiterea spre analiză a noului Cod Fiscal, de către Preşedinţie pentru Parlament a încins dezbaterile nu doar pe marginea documentului în sine, ci şi pe tema politicilor fiscal-bugetare ale Guvernului. Mai întâi economiştii, apoi şi politicienii, s-au despărţit în tabere pro şi contra. Vă prezentăm un scurt istoric al acestor dezbateri referitoare la Noul Cod Fiscal.
Relaxarea fiscală este dorită şi de populaţie, şi de oamenii de afaceri, însă o scădere a mai multor categorii de impozite simultan cu creşterea unor cheltuieli deja promise poate dezechilibra bugetul.
Noul Cod Fiscal va fi rediscutat în Parlament pe 24 şi 25 august, în sensul că pe 24 august va fi pe ordinea de zi a senatorilor, iar pe 25 - pe a deputaţilor.
Ce vor economiştii de la noul Cod Fiscal
O scădere a veniturilor concomitentă cu o creştere a cheltuielilor este un şoc pentru orice fel de buget (de familie sau de companie), dar în cazul bugetului de stat - unde scăderea veniturilor şi creşterea cheltuielilor se anunţă ca fiind de ordinul miliardelor de lei - impactul este cu atât mai puternic.
Acesta ar fi, în esenţă, argumentul oficialilor de la Palatul Cotroceni, dar şi al economiştilor care susţin măsura de retrimitere la Parlament a noului Cod Fiscal, întreprinsă la sfârşitul săptămânii trecute de preşedintele României, Klaus Iohannis.
Cu toţii sunt de acord - şi chiar insistă - că scăderea taxelor este necesară şi benefică pentru români (populaţie şi firme), dar nu sunt suficient de lămuriţi cum va fi contrabalansată o scădere atât de amplă a veniturilor la buget, preconizată în actuala formulă a viitorului Cod Fiscal.
Asta pentru că nici Guvernul, în calitate de iniţiator, nu a explicat cum se va păstra echilibrul bugetar după scăderea taxelor; ba, mai mult, Guvernul a promis diverse măsuri ce presupun cheltuieli suplimentare (cum ar fi creşterea salariilor la bugetari şi demnitari), adâncind şi mai mult controversele pe tema echilibrului bugetar.
Practic, prin neexplicarea modului în care va fi compensată scăderea veniturilor şi prin anunţarea de cheltuieli în plus, Guvernul n-a făcut altceva decât să le dea apă la moară celor care critică măsurile de relaxare prevăzute în proiectul Codului Fiscal.
Rezultatul: Comisia Europeană ne avertizează că acordul de asistenţă financiară este „deraiat“, economiştii din ţară şi din străinătate nu au argumente pentru a justifica o relaxare atât de abruptă şi, în consecinţă, preşedintele României se vede nevoit să retrimită Codul în Parlament.
Ce vor politicienii de la noul Cod Fiscal
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că "toată lumea a fost de acord" cu Codul Fiscal, nimeni "nu a zis nimic" înainte de aprobare şi "după aia s-au răzgândit".
Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis a spus înainte că nu este de acord cu Codul Fiscal, Ponta a spus: "Nu, normal că nu. Credeţi că mi-a zis în secret şi nu v-am zis dumeavoastră? Nu, n-a zis nimeni că nu-i de acord, toată lumea a fost de acord cu Codul, după aia s-au răzgândit".
Premierul a mai spus că a discutat "de multe ori" şi cu guvernatorul BNR înainte de votarea Codului Fiscal în Parlament.
"Eu cred că e foarte bine că se discută acum despre Codul Fiscal, după ce a fost aprobat. Ideal ar fi fost să se discute sau cei care aveau păreri negative să le spună înainte, dar având în vedere că Parlamentul le discută, e foarte bine", a declarat Ponta.
Noul Cod Fiscal. PSD acceptă invitaţia PNL
PSD nu respinge niciun fel de discuţie, cu niciun partener, a declarat, la rândul său, preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea, în legătură cu propunerea PNL de dialog pe tema noului Cod Fiscal, arătând că de-a lungul anilor, PSD a pierdut multe ocazii în care putea să-şi construiască bune relaţii.
Dragnea a adăugat, însă, că nu este sigur dacă cei de la PNL vor cu adevărat un dialog cu PSD, arătând că atunci când se vor hotărî, PSD răspunde la orice fel de astfel de iniţiativă.
"Nu sunt sigur dacă cei de la PNL ar vrea să facă cu adevărat acest lucru. Am auzit de la unul dintre cei care conduc acest partid, că vor un acord, de la alţii am înţeles că nu vor să colaboreze cu noi.
Când o să se hotărască şi o să aibă o linie foarte clară, noi suntem aici, suntem în acest sesdiu şi răspundem la orice fel de astfle de iniţiativă”, a adăugat Dragnea.
Principalele măsuri din noul Cod Fiscal
Noul Cod Fiscal prevede în primul rând reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 19%, începând din data de 1 ianuarie 2016. Iniţial, Guvernul a propus scăderea TVA la 20% începând de anul viitor şi la 18% din 2018.
De asemenea, potrivit noului Cod Fiscal, impozitul pe construcţii speciale va fi eliminat din 2016, iar cota unică de impozitare este prevăzută să scadă de la 16% la 14% de la 1 ianuarie 2019.
Alte modificări vor fi aplicate în sectorul microîntreprinderilor, unde cota de impozitare pentru microîntreprinderile fără salariaţi va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datorează impozit.
Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariaţi, inclusiv, de 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat şi de 3% pentru microîntreprinderile care se află în anumite situaţii înscrise în registrul comerţului — dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, declarare pe proprie răspundere a nedesfăşurării de activităţi la sediul social/sediile secundare.
Contribuţiile de asigurări sociale la angajat urmează să se reducă de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2018, iar cele datorate de angajator de la 15,8% la 13,5%.