Nouă suprataxă în Grecia. Ce sume ar putea plăti multinaționalele

0
Publicat:

Guvernul elen vrea să impună un impozit suplimentar de 15% companiilor multinaționale și filialelor care operează în Grecia cu venituri anuale care depășesc 750 de milioane de euro, potrivit unui proiect.

Steagul Greciei
Grecia vrea să suprataxeze multinaționalele

Proiectul de lege, din care estimează că pot încasa suma de 80 de milioane de euro, a fost supus consultării publice joi seară și va fi înaintat Parlamentului în primele 10 zile ale lunii martie, scrie Kathimerini.

În Grecia există 19 grupuri de afaceri grecești și 900-950 de filiale ale unor grupuri străine care au depășit 750 de milioane de euro în cifra de afaceri consolidată în cel puțin doi din ultimii patru ani.

În esență, este vorba despre integrarea unei directive europene, prin care Grecia se va armoniza cu restul țărilor UE și inițiativa relevantă a OCDE.

Prin această inițiativă, după cum a menționat Ministerul de Finanțe, se face un pas important suplimentar pentru abordarea problemei evaziunii fiscale. Se va ocupa și de concurența fiscală neloială rezultată din subestimarea profiturilor de către marile companii care operează atât în ​​această țară, cât și în alte state membre.

Noul sistem impune un nivel minim global de impozitare, o cotă minimă efectivă de impozitare de 15% pentru companiile multinaționale și grupurile mari.

Aplicarea acestei rate poate duce la un impozit suplimentar suplimentar de până la 15% pe profit, dacă aceste întreprinderi au plătit mai puțin decât acest impozit. Până în prezent, a fost adoptat de 132 de țări și este obligatoriu de la 1 ianuarie în statele membre ale UE.

Prin urmare, atât grupurile de afaceri multinaționale, cât și grupurile naționale la scară largă cu o cifră de afaceri anuală de peste 750 de milioane EUR ar trebui să fie impozitate obligatoriu la o cotă minimă efectivă de impozitare care nu poate scădea sub 15%.

La nivel european și global, notează surse din minister, se observă fenomenul marilor multinaționale și filialele lor care folosesc o serie de instrumente, precum dispozițiile fiscale sau de investiții, reușind în cele din urmă să plătească impozite mai mici, chiar de multe ori mai mici decât ar fi rezultat în cazul în care s-a aplicat cota minimă efectivă de impozitare de 15% veniturilor lor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite