Noi facilităţi pentru primăriile care fac cadastru general

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăriile care încep înregistrarea gratuită a imobilelor cu finanţare de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) vor beneficia de noi facilităţi, potrivit celor mai recente prevederi legale.


Modificările aduse Legii cadastrului ( prin OUG 35/2016) au primit, zilele trecute, votul final în Parlament. Actul normativ a fost amendat de parlamentari, astfel încât primăriile beneficiază de noi avantaje în momentul în care decid să înceapă lucrările de cadastru general.

Astfel, potrivit noii legi, ANCPI acordă finanţare primăriilor care doresc să înceapă înregistrarea sistematică a proprietăţilor, iar acestea beneficiază de contracte de finanţare multianuale. Prin urmare, edilii care nu reuşesc să încheie, până la sfârşitul anului, contracte cu firmele sau persoanele autorizate să execute lucrări de înregistrare sistematică, nu vor pierde banii, ci îi vor putea folosi şi în anul următor.

Un alt amendament adus de Parlament în sprijinul primăriilor prevede că Legea nr. 98/2016 privind achiziţile publice nu se aplică pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică/acordurilor - cadru de servicii care au ca obiect contractarea serviciilor de înregistrare sistematică, de către unităţile administrativ- teritoriale(UAT).

În cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 se finanţează, conform modificărilor legislative, şi lucrările de înregistrare sistematică ce vor fi iniţiate de UAT-uri, care vizează imobile din extravilan. Prin excepţie, ANCPI finanţează, acolo unde nu sunt terenuri în extravilan, lucrările de înregistrare sistematică din intravilan.

„Toate aceste reglementări au rolul de a accelera procesul de cadastrare la nivel national”, a susţinut, directorul ANCPI, Radu Codruţ Ştefănescu, în timpul dezbaterilor din Parlament. El a mai explicat că lucrările de cadastru sunt gratuite pentru cetăţeni în momentul în care pe raza localităţii în care se află imobilul începe procesul de înregistare sistematică. Mai mult, cetăţenii nu vor plăti nimic pentru dezbaterea succesiunilor, costurile fiind suportate de ANCPI.

Realizarea cu prioritate a înregistrării terenurilor agricole reprezintă şi o măsură obligatorie pentru ca România să poată beneficia de alocările financiare de la Uniunea Europeană pentru anul 2016.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite