Mugur Isărescu: România are un risc sistemic intern sever pe fondul iniţiativelor legislative cu caracter retroactiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Mugur Isărescu spune că BNR a identificat un risc sistemic în zona iniţiativelor legislative care îşi propun să reglementeze domeniul financiar, prin intervenţia retroactivă între clienţi şi bănci, cel mai bun exemplu fiind Legea dării în plată.

„În ultimele şase luni s-au intensificat iniţiativele legislative care îşi propun să reglementeze domeniul financiar-bancar, prin intervenţia în contractul dintre bănci şi clienţi. Una dintre ele este Legea dării în plată, iar în ultima formă adoptată sunt amendamente care corectează o parte din elementele semnalate, dar rămâne chestiunea de fond, pe care o reprezintă retroactivitatea, care se menţine, dar şi stabilitatea şi credibilitatea cadrului legislativ“, a declarat Mugur Isărescu la prezentarea Raportului asupra stabilităţii financiare.

Pe această temă, guvernatorul BNR susţine că mai există un risc care poate apărea din exterior. „Actualul raport menţine cele şase riscuri identificate în cel precedent şi adaugă încă două noi: un risc sistemic sever, legislativ sever şi un risc sistemic ridicat, dat de posibila ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană“, a mai precizat Isărescu.

Şeful Băncii Centrale a amintit că România a realizat în ultimii ani reforme structurale ample, a construit o piaţă funcţională, s-a deschis către investiţii şi a transpus aquis-ul comunitar, însă aceste reforme s-au dovedit că nu sunt ireversibile, iniţiativele legislative recente dovedind această teorie.

"Asta ne dă dreptul să arătăm cât de riscante sunt aceste iniţiative, riscă să încalce dreptul de proprietate, să contrazică fundamentele economiei de piaţă, să creeze instabilitate, incertitudine, cu toată suita de probleme care derivă de aici", a adăugat şeful BNR, citat de News.ro.

Pe acest fond, Isărescu a recomandat necesitatea consolidării politicilor fiscale, precum şi abordarea unor politici care să genereze o creştere economică sustenabilă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite