Moody's şi S&P: Primăvara ar putea aduce presiuni pe ratingurile României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele luni ale anului viitor ar putea aduce deteriorări ale ratingurilor României, dacă acordul cu FMI şi Comisia Europeană nu va fi repus pe linie dreaptă, avertizează analiştii Moody's şi Standard&Poor's.

De asemenea, întârzierea reformelor structurale şi neasigurarea unei stabilităţi macroeconomice reprezintă riscuri pentru rating. Moody's acordă în acest moment României un rating Baa3, ultimul din zona „investment grade", cu o perspectivă „stabilă", în timp ce Standard&Poor's - un rating BB+, primul din categoria „junk" (nivel speculativ), cu perspectivă „negativă".

Fitch Ratings acordă României un rating BB+, cu perspectivă „negativă". Analiştii Moody's iau în calcul două scenarii. În primul caz, iau în considerare repunerea pe linia dreptă a acordului cu FMI şi CE şi eliberarea tranşei a treia în februarie sau martie. „Dacă lucrurile se vor întâmpla după acest scenariu, ratingul şi perspectiva sa vor rămâne neschimbate", a declarat Kenneth Orchard, analist la Moody's.

În cel de-al doilea scenariu, analiştii au în vedere o prelungire a întârzierilor în discuţiile cu FMI şi CE. În acest caz, este posibilă modificarea perspectivei de la „stabil" la „negativ". O astfel de schimbare ar crea presiuni puternice în direcţia coborârii în zona „junk".

În cazul agenţiei Standard&Poor's există deja presiuni asupra ratingului, de vreme ce perspectiva este una „negativă". Analiştii agenţiilor de rating se aşteaptă ca cel puţin în primul trimestru al anului viitor economia să continue să se contracte. Totuşi, evoluţia economiei este un indicator mai puţin important pentru analiza de rating în acest moment.

„Nivelul exact al creşterii economice nu contează în acest moment. Ceea ce urmărim este cum evoluează acordul FMI, reformele structurale şi dacă economia este stabilizată", a spus Marko Mrsnik, analist S&P.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite