Ministrul Finanţelor crede că România poate deveni destinaţia preferată de investitori în Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, susţine că România a fost subestimnată de investitori şi depăşită de vecini prea mult timp FOTO Mediafax
Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, susţine că România a fost subestimnată de investitori şi depăşită de vecini prea mult timp FOTO Mediafax

România are oportunitatea de a deveni destinaţia preferată de investitori în Europa de Est, în contextul în care aceştia devin neliniştiţi de politicile noului guvern al Poloniei, ţara est-europeană cu cea mai bună evoluţie în ultimii ani, consideră ministrul Finanţelor, Anca Dragu, potrivit Mediafax.

România a fost subestimnată de investitori şi depăşită de vecini prea mult timp, afirmă Dragu, într-un interviu pentru Bloomberg, citat de Mediafax, invocând ca argumente pentru schimbarea acestei situaţii creşterea economică prognozată la peste 4% în acest an şi climatul politic mai calm.

Agenţia de rating Standard & Poor’s a revizuit în scădere calificativul suveran al Poloniei pe 15 ianuarie, din cauza temerilor că noul guvern subminează independenţa unor instituţii precum justiţia sau presa.

„Au început să apară în regiune câteva elemente ce pun pe gânduri investitorii. (...) În comparaţie, România are o creştere economică echilibrată şi sustenabilă, o populaţie educată şi este foarte importantă stabilitatea politică pe care ar trebui să o apreciem mai bine. Nu avem voci extremiste, nu avem situaţia care se manifestă în alte ţări şi cauzează ceva probleme“, a afirmat Dragu.

România nu este însă străină nici ea de dramele politice, notează Bloomberg. Dragu face parte dintr-un guvern tehnocrat condus de fostul comisar european Dacian Cioloş, care a preluat conducerea executivului în noiembrie, după ce fostul premeir Victor Ponta a demisionat sub presiunea protestelor anticorupţie.

De asemenea, în cursa pentru a atrage banii pe care investitorii îi retrag din Polonia, România are de făcut faţă concurenţei unor ţări europene, precum Cehia.

În contextul volatilităţii marilor pieţe emergente, România a înregistrat până în prezent o evoluţie mai bună decât Polonia. Leul s-a depreciat cu 0,3% în raport cu euro în acest an, în timp ce zlotul a pierdut 3,5%, fiind valuta cu cea mai slabă evoluţie în rândul a 24 de ţări cu economii în dezvoltare analizate de Bloomberg.

Deşi înregistrează una dintre cele mai rapide creşteri economice din UE, România a implementat reduceri de taxe şi majorori de salarii în sectorul public înaintea alegerilor, programate mai târziu în cursul anului.

În pofida relaxării fiscale, premierul Cioloş s-a angajat să menţină deficitul bugetar în limita UE de 3%. Deficitul ar putea fi chiar şi mai redus, în contextul accelerării creşterii economice şi al îmbunătăţirii colectării taxelor, afirmă Dragu.

„Nu văd un risc să depăşim ţinta şi să declanşăm procedura de deficit excesiv, deoarece sunt foarte mulţi factori care lucrează în favoarea noastră“, a spus ministrul Finanţelor.

România inversează unul dintre cele mai dure programe de austeritate adoptate în UE în contextul crizei financiare şi în urma căruia deficitul bugetar a coborât la 1,5% anul trecut, de la circa 7,2% în 2009, notează Bloomberg.

Consumul înregistrează un boom, susţínut de reducerea TVA de la nivelul de 24%, la care a ajuns în 2010.

În timp ce taxele au fost reduse, eforturile de combatere a corupţiei au condus la creşterea încasărilor din TVA cu 12% anul trecut, afirmă Dragu. „Este un rezultat clar al eforturilor de reducere a evaziunii fiscale“, a spus ea.

Având în vedere că o parte semnificativă a alocărilor financiare ale guvernului a fost concentrată anul trecut în luna decembrie, când s-a cheltuit echivalentul a 2% din PIB, Ministerul Finanţelor va implementa planificarea bugetară trimestrială pentru instituţiile şi companiile de stat, a mai declarat Dragu.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite