Ministrul Economiei: România vrea să atragă investitori importanți pentru producția de tehnică militară modernă

0
Publicat:

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a primit vizita E.S. Kathleen Ann Kavalec, Ambasadorul SUA în România pentru a discuta prioritățile parteneriatului strategic dintre cele două state.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, discută cu  Kathleen Ann Kavalec, ambasador SUA in România
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a primit vizita Ambasadorului SUA în România

Situația regională necesită o atenție sporită, iar Ministerul Economiei este interesat de atragerea cât mai multor investitori importanți pentru ca România să devină un pol de interes pentru marile companii producătoare de tehnică militară modernă. Poziționarea industriei naționale de apărare ca sector strategic este vitală, dar suntem focalizați și pe dezvoltarea industriei grele, a semiconductorilor și a industriei chimice”, a declarat ministrul Florin Spătaru în cadrul întâlnirii avute cu E.S. Kathleen Ann Kavalec, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România.

Cei doi oficiali au convenit cât de importantă este stabilitatea, transparența decizională și predictibilitatea cadrului legislativ în materie de politici fiscale pentru mediul de afaceri şi investiţional.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a transmis un semnal de susținere a relațiilor bilaterale, precizând că Ministerului Economiei promovează valorile lumii civilizate, economia sustenabilă și securitatea prin stabilitate economică.

Kathleen Ann Kavalec a depus jurământul în calitate de Ambasador al Statelor Unite ale Americii în România pe 20 decembrie 2022. Anterior, în perioada 2019-2022, doamna ambasador Kavalec a condus Misiunea OSCE în Bosnia şi Herţegovina. Înainte, a ocupat funcţia de Adjunct al Asistentului Secretarului de Stat în cadrul Biroului pentru Europa şi Eurasia (EUR) al Departamentului de Stat.

România cheltuie 2,5% din PIB pentru apărare, SUA 3,5%

Războiul din Ucraina forțează țările occidentale să-și crească accelerat cheltuielile de apărare pentru a crea forța necesară de descurajare a unei eventuale expansiuni a Rusiei spre Vest.

De asemenea, tensiunile globale și necesitatea unei creșteri rapide a capabilităților pun probleme de interoperabilitate între aliați ca niciodată până acum, oferind în același timp oportunități de afaceri pentru companiile din industrie și pentru investitori, consideră analistul eToro Bogdan Maioreanu. Pentru a beneficia de acestea, companiile trebuie însă să facă investiții mari pe termen scurt pentru a-și crește capacitățile de producție și pentru a rezolva problemele legate de lanțul de aprovizionare.

În ultimii ani, în timp ce SUA au cheltuit 3,5% din PIB pentru apărare, Uniunea Europeană a cheltuit doar 1,5%. Statele Unite sunt urmate de China, cu cheltuieli de 300 de miliarde de dolari, deși acestea reprezintă doar 1,7% din PIB. Rusia cheltuiește 4% din PIB pentru apărare, dar are o economie mai mică, astfel că suma totală a fost de doar 75 de miliarde de dolari anul trecut. Dar acele vremuri au trecut. O creștere semnificativă a bugetului său militar a fost anunțată de Germania, care intenționează să cheltuiască în mod permanent peste 2% din PIB (față de 1,3% în 2021). Polonia intenționează să cheltuiască 3% din PIB pentru armată în 2023 și să crească aceste cheltuieli la 5% în anii următori. România preconizează cheltuieli de 2,5% din PIB în 2023, continuând, printre altele, programul de achiziții de HIMARS și Patriot, achizițiile de avioane de luptă F16 și de drone Watchkeeper. De asemenea, Ministerul Apărării dorește să demareze noi programe, cum ar fi vehicule blindate ușoare 4x4, drone Bayraktar și un nou lot de transportoare blindate Piranha V.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite