Marcel Boloș: Renegocierea pe PNRR va fi finalizată până la sfârșitul lunii mai
0Renegocierea obiectivelor din PNRR cu Comisia Europeană trebuie finalizată până la finalul lunii mai, a declarat joi ministrul Investițiilor Marcel Boloș, după ședința de Guvern, precizând că cererea de plată 3 urmează să fie încasată parţial până în data de 10 iunie.

„Guvernul interimar și-a continuat activitatea prioritară pe PNRR vizând negocierea colectivă. Este o renegociere importantă care vizează ca România să absoarbă integral cele 28,1 miliarde de euro. Vrem să închidem renegocierea până la finalul lunii mai, să avem apoi timpul de implementare necesar cu respectarea termenului de 31 august 2026.
În limita mandatului său, Guvernul interimar nu poate adopta Ordonanțe de Urgență, deși este absolut necesar un pachet de măsuri care să ducă la accelerarea investițiilor din PNRR.
Avem acest pachet de măsuri pregătit.
Suntem încrezători că viitorul guvern va avea prioritate măsurile necesare încât România să-și poată duce la bun sfârșit obiectivul de a absorbi fondurile europene”, a declarat ministrul Investițiilor, Marcel Boloș, la finalul ședinței de guvern.
Ministrul a afirmat că cererea de plata nr. 4 cu suma de 5,7 mld euro brut, trebuie să rămână în PNRR și va fi depusă în cursul lunii iunie.
„Vor mai fi două cereri de plată pe care le vom depune spre sfârșitul lunilor iulie – august, a afirmat Boloș.
Cererea de plată 3 urmează să fie încasată parţial până în data de 10 iunie
Cererea de plată 3 urmează să fie încasată parţial până în data de 10 iunie, respectiv din 2 miliarde de euro urmează să fie viraţi României şi plătiţi 1,3 miliarde euro, diferenţa de 700 de milioane de euro fiind fonduri neîncasate aferente jaloanelor care privesc operaţionalizarea AMEPIP, numirea administratorilor la companiile din Energie şi pensiile speciale.
„Cererea de plată 3 urmează să fie încasată până în data de 10 iunie, parţial. Respectiv, din 2 miliarde de euro, urmează să fie viraţi României şi plătiţi 1,3 miliarde euro, diferenţa de 700 de milioane de euro fiind, după cum se cunoaşte, aferenţi jaloanelor care privesc AMEPIP, Autoritatea de Monitorizare a Indicatorilor de Performanţă pentru Întreprinderile Publice - care se găseşte în termenul de şase luni pentru soluţionarea numirii conducerii agenţiei şi operaţionalizarea acesteia conform cu jalonul pe care îl avem aprobat prin PNRR - suma suspendată este de 400 de milioane de euro", a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, joi, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
De asemenea, a adăugat el, sunt sume suspendate pentru numirea conducerii, respectiv a administratorilor, respectiv 43 de administratori la companiile din domeniul energiei, pentru care suma suspendată este de 299 de milioane de euro.
„Cel de-al treilea jalon este legat de pensiile speciale, unde suma suspendată este de 231 de milioane de euro", a adăugat Boloş.
Ministrul a susţinut că România nu va pierde cele 700 de milioane de euro din cererea de plată 3 şi a explicat stadiul implementării măsurilor aferente jaloanelor puse în discuţie.
„Sunt cele trei tipuri de măsuri care trebuie să fie luate. Prima este cea referitoare la închiderea celei de-a treia etapă procedurală pentru numirea conducerii AMEPIP. Aici, depinde de noul guvern cum va fixa aceste termene pentru închiderea procedurilor, repet, reluate a treia oară pentru conducerea AMEPIP. A doua măsură este cea referitoare la numirile noilor administratori. Nu este suficient să revocăm vechii administratori pentru companiile din domeniul energiei, respectiv cei 43 de administratori pe care îi avem în această situaţie, trebuie reluate procedurile de numire a noilor administratori şi închise aceste proceduri. Aici avem 299 de milioane de euro. Şi definitivată legea - definitivată, adică procedurile parlamentare închise pentru ceea ce înseamnă pensiile speciale, avem suspendaţi 231 de milioane de euro, respectiv închisă atât partea de vârstă sau, mă rog, reglementarea vârstei ca şi criteriu pentru pensiile speciale, mai ales pentru zona magistraţilor, că despre aceasta discutăm, cât şi a perioadei de contribuţie în vederea stabilirii drepturilor la pensie sau pentru stabilirea valorii cuantumului pensiei", a arătat el.
Boloş a mai declarat că „acestea sunt lucruri care, probabil, se vor definitiva o dată cu numirea noului guvern"
Bolojan: MIPE trebuie să prezinte soluțiile
Președintele interimar Ilie Bolojan a vorbit miercuri, la bilanțul celor 100 zile de mandat despre propunerea de prelungire cu 18 luni a termenului până la care trebuie finalizate proiectele din PNRR, spunând că România nu ar trebui să depindă de această prelungire.
„Parlamentul European a adoptat această propunere, dar pentru a deveni efectivă e nevoie de aprobarea în parlamentul fiecărei țări a UE.
Ar fi un lucru bun, cred că ar trebui să susținem, dar ar trebui să fim realiști, să nu depindem de această propunere, dat fiind mecanismul complex.
Ministerul In vestițiilor și Proiectelor Europene trebuie să prezinte o situație exactă și care sunt soluțiile, încât să urmărim două obiective, să nu pierdem niciun ban din granturile oferite și să absorbim cât mai mulți bani din creditul pus la dispoziție, pentru că dobânzile sunt de 4 ori mai mici”, a declarat Ilie Bolojan.
Parlamentul European a votat marți în comisiile de specialitate un raport care cere Comisiei Europene să propună prelungirea cu 18 luni a proiectelor mature din Planurile Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR) ale tuturor statelor membre, inclusiv pentru România.
Raportul a fost coordonat de europarlamentarii Siegfried Mureșan și Victor Negrescu.