Magazine sociale în România. Locul în care poţi cumpăra alimente, haine şi jucării plătind cu muncă în folosul comunităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care vor să cumpere produse din magazinul SocialXChange din Bucureşti trebuie să obţină puncte prin muncă în folosul comunităţii FOTO SocialXChange.ro
Cei care vor să cumpere produse din magazinul SocialXChange din Bucureşti trebuie să obţină puncte prin muncă în folosul comunităţii FOTO SocialXChange.ro

Magazinele sociale sau caritabile sunt centre de la care românii fără posibilităţi materiale pot cumpăra alimente, haine, jucării sau alte produse donate de persoane fizice sau juridice sau pot beneficia de diverse servicii, totul în schimbul unor ore de muncă prestate în folosul comunităţii. „Adevărul“ vă prezintă câteva magazine sociale din România.

Magazine sociale în România. Magazinul SocialXChange, Sector 6, Bucureşti

Magazinul SocialXChange este deschis pe Calea Crângaşi din Sectorul 6 al Capitalei. Reprezentanţii magazinului social SocialXChang arată pe portalul propriu că acest concept a pornit de la dorinţa de a colecta donaţiile de la persoane fizice şi juridice, într-un punct cunoscut de întreaga comunitate, şi de a le redistribui persoanelor aflate în dificultate, oferindu-le totodată ocazia să-şi aleagă produsele în funcţie de nevoile lor. 

Fiecare produs de pe raftul magazinului social valorează un număr de puncte, iar fiecare punct este echivalentul a 2 lei. De exemplu, un borcan de zacuscă costă 2 puncte, iar o sticlă de ulei de 2 litri – 6 puncte. Un pulover de copii costă 2 puncte, iar un pardesiu – 4 puncte. Aceste puncte nu pot fi transformate în bani, ci doar în bunuri şi servicii. Punctele sunt obţinute atât de donator, cât şi de beneficiar, prin donare sau prin activităţi utile comunităţii.  

Cum se pot obţine puncte pentru a achiziţiona produse din magazinul social? Clientul beneficiar desfăşoară activităţi utile comunităţii, în locaţiile din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6. Acesta  poate presta activităţi precum spălat ferestre, măturat exterior, greblat, sortat îmbrăcăminte şi încălţăminte donate, călcat rufe, igienizare suprafeţe (interioară), spălat rufe (la maşina de spălat), săpat, curăţat zăpada, încărcat / descărcat marfă (ajutoare, donaţii, etc), etichetat şi aranjat produse pe rafturi, potrivit informaţiilor de pe site-ul SocialXChange. 

 magazine sociale in romania
magazine sociale in romania

Magazine sociale în România. Complexul de Servicii Sociale Ominis, Sectorul 4, Bucureşti

În cadrul Complexului de Servicii Sociale Ominis, situat în Sectorul 4 al Capitalei, pe strada Turnul Măgurele, s-a deschis anul trecut primul magazin social. Aici, persoanele fără posibilităţi materiale pot obţine diverse produse alimentare şi nealimentare, provenite din donaţii, în schimbul prestării unor ore de voluntariat în cadrul centrului. 

Complexul mai cuprinde o creşă, o grădiniţă, un centru de formare profesională, un centru de zi pentru adolescenţi cu tulburări de spectru autist, o bibliotecă, dar şi o cantină şi o spălătorie, precum şi un centru de zi pentru persoanele vârstnice şi pentru copiii cu dizabilităţi. 

 magazine sociale in romania
magazine sociale in romania

Magazine sociale în România. Somaro, în Bucureşti, Satu Mare şi Sibiu

Somaro este o organizaţiei nonprofit care comercializează produse la preţuri simbolice, în magazine proprii, persoanelor cu venituri mici. Aceste produse sunt donate de distribuitori, producători sau angrosişti. Produsele pot prezenta ambalaje deteriorate sau le expiră în curând termenul de valabilitate şi, prin urmare, nu mai pot fi vândute în reţelele comerciale. 

În prezent, există trei astfel de magazine în România: în Bucureşti (Piaţa Matache), în Satu Mare (Strada Aurel Vlaucu, nr. 72) şi în Sibiu (Strada Electricienilor). Produsele din magazinele Somaro sunt vândute persoanelor cu venituri mici la preţuri simbolice, cu reduceri semnificative, veniturile obţinute de find folosite strict pentru acoperirea costurilor operaţionale – salariile personalului angajat şi cheltuielile suplimentare minime, potrivit informaţiile de pe portalul somaro.org.   

 magazine sociale in romania
magazine sociale in romania
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite