Lucian Bode, aviz negativ: Prefer să fiu ministru în Guvernul Orban decât să fi fost, Doamne fereşte, condus de Dăncilă. Tarom, avans fără sursă de finanţare
0Ministrul propus al Transporturilor, Lucian Bode, a primit miercuri aviz negativ în comisiile parlamentare. El i-a transmis fostului ministru Răzvan Cuc că preferă să fie ministru în Guvernul condus de Ludovic Orban, decât să fi fost, „Doamne fereşte”, condus de Viorica Dăncilă.
Lucian Bode a fost avizat negativ de comisiile parlamentare, cu 20 voturi pentru şi 25 voturi împotrivă.
În cadrul audierilor pentru funcţia de ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc vorbit despre „răzbunare” împotriva moldovenilor, cu trimitere la reducerea bugetului alocat Direcţie Regionale Drumuri Poduri (DRDP) Iaşi.
Bode a negat că ar fi vorba despre vreo răzbunare, ci despre o reducere a banilor alocaţi în conformitate cu numărul de kilometri.
„Prefer să fiu ministru în Guvernul Orban şi condus de Ludovic Orban decât să fi fost, Doamne fereşte, condus de Viorica Dăncilă. În ceea ce priveşte răzbunările, nu este nicio răzbunare. DRDP Iaşi e pe poziţia a treia, din cele 7 DRDP-uri, conform numărului de kilometri. Şi Moldova şi Muntenia şi Transilvania, cu toţii avem nevoie de investiţii în infrastructură”, a spus Bode.
Ministrul propus a afirmat, anterior, în cadrul audierilor, că DRDP Iaşi a avut alocaţi anul trecut 481 milioane lei, mai mult decât celelalte DRDP-uri.
„Să aloci 481 milioane lei pentru DRDP Iaşi pentru că tu aveai un contract pe DN15, cu incredinţare directă de aproape 80 milioane euro? Mai mult ca celelalte DRDP-uri la un loc. În acest an, ţinând cont de coeficienţi, DRDP Iaşi primeste 123 milioane lei”, a spus Bode.
Ministrul propus a susţinut că a redus problemele de comunicare la nivel instituţional, a redus birocraţia şi digitalizarea şi e eliminat prevederile nocive din OUG 114.
În ceea ce priveşte implementarea tehnologiei 5G, Bode a spus că România se va înscrie în trendul european şi mondial din acest punct de vedere.
Tarom, avans pentru avioane, fără a avea sursă de finanţare
Lucian Bode a mai declarat că Tarom a plătit, în avans, 8 milioane de dolari pentru achiziţia a 5 aeronave Boeing 737 MAX fără a avea sursă de finanţare pentru suma totală.
Aeronavele trebuie livrate până în 2023.
Bode a adăugat că Tarom nu are banii necesari pentru contract, deşi trebui să mai achite 85% din suma totală.
„Este foarte grav pentru această companie că, în 2018, Tarom a semnat un contract pentru achiziţionarea a 5 aeronave Boeing Max cu termen de livrare 2023, fără a avea sursa de finanţare. În 2018, Tarom a plătit suma de 8 milioane de dolari. Compania trebuie să plătească un nou avans, trebuia să plătească în 2019, va plăti în 2020. Avansurile se ridică până la 15% din valoarea contractului. În prezent compania Boeing şi-a asumat că va livra avioanele până la termenul stabilit şi renegociem plata avansurilor. Compania caută în prezent surse de finanţare pentru restul de 85% care va trebui să fie plătită până în 2023”, a declarat ministrul propus al Transporturilor, la audierile din Parlament.
Aeronavele Boeing 737 MAX sunt reţinute la sol începând cu luna martie 2019 după două catastrofe aviatice care au dus la moartea a aproape 350 de oameni.