Lovitură pentru gazul rusesc: Turcia pregătește un acord de miliarde de dolari cu o companie din Statele Unite

0
Publicat:

Ankara vrea să creeze un „nou portofoliu de aprovizionare” pentru a elimina dependența de o singură sursă.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Turcia negociază cu compania americană de energie ExxonMobil pentru a încheia un acord de miliarde de dolari privind achiziționarea de gaze naturale lichefiate. Ankara încearcă să-și limiteze dependența de transportatorii de energie ruși.

Ministrul turc al Energiei, Alparslan Bayraktar, a declarat într-un interviu pentru Financial Times că discuțiile au loc pe fundalul îmbunătățirii relațiilor dintre Turcia și SUA, după ce Ankara și-a ridicat dreptul de veto cu privire la intrarea Suediei în NATO, iar Washingtonul a permis vânzarea avionului de vânătoare F-16 către Turcia. În plus, Turcia încearcă să se poziționeze ca centru energetic regional.

Potrivit acestuia, Ankara va primi până la 2,5 milioane de tone de GNL pe an, ca parte a acordului cu Exxon. El a spus că termenii comerciali ai acordului sunt încă în curs de negociere, dar Argus a estimat că cele 2,5 milioane de tone de GNL trimise în Turcia ar avea în prezent o valoare de aproximativ 1,1 miliarde de dolari.

Potrivit calculelor FT, cele 2,5 milioane de tone de GNL discutate ar fi suficiente pentru a acoperi aproximativ 7% din consumul de gaze naturale al Turciei anul trecut. La acel moment, Turcia importa 5 milioane de tone de GNL din SUA de pe piața „spot”.

Se spune că Exxon are planuri ambițioase de a-și extinde portofoliul de GNL la 40 de milioane de tone pe an până în 2030, aproximativ dublu față de cifra din 2020.

Exxon a declarat că a purtat discuții inițiale cu guvernul turc despre potențialele oportunități de GNL.

Rusia principalul furnizor de gaze naturale al Turciei

Rusia este de departe cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru Turcia, reprezentând peste 40% din consumul său anul trecut, în principal prin conducte. Ankara are în prezent acorduri de furnizare de GNL pe termen lung cu Algeria și Oman.

Moscova este, de asemenea, cel mai mare furnizor de petrol al Turciei și va deține și va opera prima centrală nucleară a țării, aflată în prezent în construcție pe coasta Mediteranei. Potrivit lui Bayraktar, Rusia, împreună cu Coreea de Sud, are un „interes serios” pentru un proiect nuclear similar la Marea Neagră.

"Pentru fiabilitatea aprovizionării, trebuie să luăm gaz de undeva. Poate fi Rusia, poate fi Azerbaidjan, poate fi Iran sau pot fi și alte opțiuni", a spus ministrul turc al energiei.

Bayraktar a adăugat că Turcia a depus eforturi pentru a-și extinde infrastructura de recepție și stocare a GNL. Aproximativ 30% din importurile de gaze naturale ale Turciei au fost GNL anul trecut, comparativ cu 15% în 2014.

Turcia are, de asemenea, propriile activități de explorare și producție, inclusiv o instalație majoră de gaze în Marea Neagră și foraje de petrol în sud-estul țării. Potrivit lui Bayraktar, țara ar putea începe și explorarea petrolului în Marea Neagră în acest an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite