Liberalii propun abolirea split TVA: Nu a avut un impact semnificativ pentru buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL a depus un proiect de lege pentru a anula legislaţia care a introdus şi reglementat plata defalcată a TVA, motivând că Guvernul a anticipat eronat că aceasta va duce automat la creşterea gradului de colectare şi la combaterea evaziunii în domeniu.

Proiectul arată că, în ciuda facilităţilor prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 23/ 2017, şi anume reducere de 5% a impozitului pe profit pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care optează voluntar şi se înregistrează în sistemul de plată defalcată a TVA în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017, doar puţin peste o mie de persoane impozabile au optat voluntar pentru acest sistem, scrie profit.ro.

După implementarea obligatorie a acestui sistem, de la 1 ianuarie 2018, pentru anumite persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA situaţia nu s-a modificat semnificativ, mai arată parlamentarii PNL.

Potrivit acestora, persoanele impozabile înrolate automat în sistem sunt la fel de puţine, respectiv circa 18.000, din care 12.000 (adică 66%) sunt agenţi economici aflaţi în insolvenţă. 

Impactul bugetar al măsuri este, de asemenea, nesemnificativ, deşi Guvernul a prevăzut prin Legea bugetului de stat o creştere spectaculoasă a încasărilor din TVA, de la 52,8 miliarde lei în anul 2017, la 61,3 miliarde lei, însemnând o creştere cu 8,4 miliarde lei, adică cu 16,01%. După primele două luni ale anului, execuţia bugetară arată că veniturile din TVA au avansat cu numai 7,8% faţă de perioada similară a anului 2017, iar, ca urmare a contracţiei progresive a comerţului cu amănuntul, este de aşteptat ca rata de creştere a veniturilor din TVA să scadă şi mai mult, mai susţin liberalii.

„Din păcate, Guvernul a implementat măsura birocratică a plăţii defalcate a TVA, deşi cunoştea foarte bine şi precizase acest lucru chiar în nota de fundamentare a OG. 23/2017, că peste 82,35% dintre persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA se conformează la plată. Aşadar, Guvernul a implementat o măsură care nu face decât să crească unele costuri birocratice ale agenţilor economici de bună-credinţă, care se conformează la plată într-o proporţie covârşitoare. Din păcate, deşi Guvernul cunoaşte că gap-ul de TVA de cca. 38% provine preponderent dintr-o zonă nefiscalizată sau din operaţiuni de fraudă fiscală şi trafic ilicit de mărfuri (în special în domeniul produselor accizabile), a implementat o măsură cu o eficienţă şi eficacitate negativă”, arată parlamentarii PNL în expunerea de motive a proiectului de lege.

Ei adaugă că măsura a creat sarcini suplimentare pentru structurile ANAF, instituţie care oricum acţionează cu un deficit de personal de peste 3.000 de angajaţi.

În concluzie, propunerea liberalilor este anularea plăţii defalcate a TVA, în condiţiile în care măsura nu a avut un impact favorabil nici asupra veniturilor bugetare, nici asupra diminuării gap-ului de TVA şi nici asupra mediului de afaceri.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite