Le Pen a anunțat închiderea a sute de afaceri din Franța din cauza prețurilor la energie. Tot mai mulți europeni sunt în favoarea centralelor nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit șefei fracțiunii Frontului Național, Marine Le Pen, această stare de fapt este rezultatul unor decizii politice greșite.

Liderul Frontului Național Francez, Marine Le Pen. Foto: Shutterstock
Liderul Frontului Național Francez, Marine Le Pen. Foto: Shutterstock

Creșterea facturilor la electricitate a lovit puternic afacerile franceze, sute fiind nevoite să se închidă, a declarat miercuri șefa fracțiunii parlamentare a „Frontului Național” Marine Le Pen.

De un an de zile, piața europeană de energie electrică a scăpat de sub control, facturile la energie au crescut considerabil. Această explozie a prețurilor este insuportabilă pentru afacerile care se confruntă deja cu costuri mari și cu o scădere a puterii de cumpărare a francezilor. Și această creștere a facturilor îi sufocă pe artizani și pe antreprenorii independenți – a spus ea într-un mesaj video postat pe Twitter: „Sute de afaceri din toată țara s-au închis sau sunt în pragul falimentului”.

Potrivit politicianului, această stare de fapt „nu este o coincidență nefericită, ci rezultatul unor decizii politice greșite”. Ea a amintit că prețurile la energie electrică au început să crească încă din 2021, iar conflictul din Ucraina nu a făcut decât să exacerbeze această tendință negativă, care „nu are o explicație rațională”. De asemenea, Le Pen consideră că creșterea explozivă a prețurilor a fost o consecință a refuzului autorităților franceze de a „respecta reguli europene absurde”, în special în ceea ce privește indexarea prețurilor la energie electrică în funcție de costul gazelor naturale, atunci când energia țării este produs în principal de centrale nucleare.

"Un astfel de mecanism promovează speculațiile, mai ales în vremuri de criză și război. Aceste decizii absurde au fost exacerbate de politica energetică sinucigașă pe care toate guvernele au dus-o în ultimii 20 de ani, în special sub [președinții] François Hollande și Emmanuel Macron, un exemplu a fost închiderea centralei nucleare Fessenheim „și reducerea producției de energie electrică la centralele nucleare”, - a spus ea.

Criza energetică din Uniunea Europeană s-a agravat la începutul lunii iulie, când au apărut primele întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia. După aceea, Comisia Europeană a cerut țărilor UE să se pregătească pentru o oprire completă a livrărilor din Federația Rusă și să pună în aplicare un plan de reducere voluntară a consumului de gaze de către statele comunitare cu 15% pentru perioada de la 1 august. 2022 până la 31 martie a anului curent. 

Criza energetică din Europa a schimbat atitudinea cetățenilor țărilor UE față de energia nucleară și a crescut numărul celor care se pronunță în sprijinul acestei industrii, după cum o arată și rezultatele unui sondaj publicat miercuri, realizat de centrul de cercetare din Budapesta Szazadveg, în toate cele 27 de țări ale UE. Sondajul, care a fost realizat în perioada 13 octombrie - 7 decembrie, a implicat cel puțin o mie de persoane din fiecare dintre cele 27 de țări ale UE. Acest studiu face parte dintr-un proiect mai larg de studiere a atitudinilor cetățenilor țărilor europene, pe care centrul de la Budapesta îl implementează din 2016.

Organizatorii săi, care au efectuat sondaje similare în 2016 și 2021, au raportat că în ultimele 12 luni, numărul europenilor care consideră că centralele nucleare ar trebui să joace un rol important în producerea de energie electrică a crescut de la 26 la 40%. În același timp, ponderea oponenților fermi ai energiei nucleare a scăzut de la 26% la 15%. Aproximativ o treime dintre respondenți consideră că această industrie are dreptul de a exista, dar rolul ei ar trebui limitat sever.

Experții au observat că, retrospectiv, schimbările au fost și mai izbitoare. Dacă în urmă cu cinci ani 41% dintre europeni au respins aceste tehnologii și doar 15% erau în favoarea lor, acum există o imagine complet opusă.

După cum era de așteptat, cel mai mare număr de susținători ai energiei nucleare s-au dovedit a fi în țări care operează centrale nucleare, inclusiv Republica Cehă, Bulgaria, Franța, Ungaria, Finlanda și chiar Suedia, al căror guvern a decis să elimine treptat centralele nucleare. Majoritatea oponenților tehnologiilor nucleare se află în Austria, Cipru, Grecia, Portugalia și Irlanda. Cu toate acestea, în aceste țări, după cum au remarcat organizatorii sondajului, ponderea lor a scăzut în ultimul an.

"Criza energetică a arătat în practică că Europa, care se confruntă cu o lipsă gravă de capacitate energetică, are nevoie de centrale nucleare pentru a produce în mod fiabil energie ieftină și curată. Cu toate acestea, unii membri ai elitei politice occidentale continuă să adere la o politică anti-centrale nucleare, condusă ideologic, insistând asupra închiderii centralelor nucleare existente şi blocând noi investiţii în această industrie”, a spus Szazadveg într-un raport.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite