Lăcomia extremă a investitorilor când se ajunge la „Bull Market”: Câștigurile persistă și 11 ani

0
Publicat:

Timpul înseamnă bani, mai ales dacă prețurile activelor fluctuează puternic, iar înțelegerea sintagmelor „Bull market” și „Bear market” poate avea un impact pozitiv asupra investițiilor, deoarece ambele pot fi asociate cu mișcări de preț spectaculoase.

Săgeată roșie care indică o creștere abruptă peste fișicuri de monede așezate în ordine crescătoare
O creștere spectaculoasă a prețurilor acțiunilor indică „Bull Market”

Ce este Bull Market: Bull market este definită ca o piață unde prețurile valorilor mobiliare cresc pe parcursul unei perioade.

Termenul “bull market” este folosit pentru a descrie situația în care prețurile valorilor mobiliare de pe piața financiară cresc pentru o perioadă mai lungă de timp. Pentru a putea încadra o piață această categorie, se consideră că trebuie să îndeplinească două condiții suplimentare:

- prețul trebuie să înregistreze o creștere de 20% față de minimul anterior

- prețul trebuie să înregistreze un maxim istoric

Pot exista creșteri și scăderi de preț, dar dacă traiectoria acestuia este din stânga jos spre dreapta sus, acesta este un foarte bun indiciu că asiști la o piață de tip Bull Market. Termenul poate fi folosit în cazul oricărui tip de activ, respectiv mărfuri, valute, criptomonede și obligațiuni, dar cel mai frecvent este utilizat în privința acțiunilor.

„Bear market” este exact opusul: Scăderile de preț mai mari decât 20% față de maximul din ultimele 12 luni indică intrarea pe o piață de tip bear market.

Dacă o piață scade mai mult de 5% într-o singură zi, dar nu a atins valoarea de 20%, se poate folosi sintagma „bearish”, deoarece reflectă panica de pe piață și o vânzare pe scară largă.

În martie 2020, prăbușirea prețurilor acțiunilor a făcut ca indicele de capital S&P 500 să piardă mai mult de 30% din valoare. Cu toate acestea, revenirea bruscă a prețurilor a făcut-o cea mai scurtă piață Bear Market din istorie. În câteva luni, S&P 500 a înregistrat un nou record.

S&P 500 a intrat pe teritoriul unei piețe „bull”

Acum, indicele S&P 500 a intrat în teritoriul unei piețe „bull”, iar optimismul investitorilor americani este la cele mai înalte cote din luna februarie ale acestui an.

Indicele fricii și al lăcomiei se află acum în teritoriul de lăcomie extremă, sugerând că investitorii caută din nou să cumpere acțiuni după ce au stat pe gânduri în ultimele trimestre, în timp ce bancherii centrali au majorat ratele dobânzilor pentru a combate inflația”, a declarat analistul eToro Bogdan Maioreanu.

După ce a atins un minim în octombrie, indicele S&P 500 a crescut cu 20%, ceea ce se încadrează în definiția clasică a unei piețe bull - atunci când prețul unui titlu sau al unui indice crește cu 20% de la minimul ultimelor 52 de săptămâni. Din 1950, piețele bull au durat în medie 5,5 ani - de patru ori mai mult decât piețele bear în aceeași perioadă. Iar pe parcursul acestor piețe bull, S&P 500 a câștigat în medie 183%. Cea mai recentă piață bull, care a durat din martie 2020 până în ianuarie 2021, s-a încheiat cu puțin timp înainte de a marca doi ani. Înainte de aceasta, am trecut printr-o piață bull de 11 ani, pe măsură ce ieșeam din criza financiară globală.

Optimismul investitorilor americani a crescut vertiginos și se situează peste medie pentru prima dată din februarie 2023 în cel mai recent sondaj AAII Sentiment. Încrederea sau sentimentul optimist, așteptările că prețurile acțiunilor vor crește în următoarele șase luni, a crescut cu 15,5 puncte procentuale, ajungând la 44,5%. Acest lucru plasează indicatorul peste media sa istorică de 37,5% pentru prima dată din februarie 2023. Sentimentul optimist a fost ultima dată mai ridicat la 11 noiembrie 2021 (48,0%). Sentimentul pesimist, așteptările că prețurile acțiunilor vor scădea în următoarele șase luni, a scăzut cu 12,5 puncte procentuale, ajungând la 24,3%. După o serie de 15 săptămâni de citiri peste medie, sentimentul pesimist a scăzut la cel mai scăzut nivel din 11 noiembrie 2021 (24,0%).

Și românii sunt optimiști, deși piața „bull” este fragilă

Investitorii români au dat, de asemenea, semne de optimism în ultimul sondaj eToro Retail Investor Beat, 90% dintre respondenți menționând că se așteaptă să fie profitabili în acest an, în timp ce 29% se așteaptă la profituri de peste 20%.

„Dar actuala piață bull incipientă pare fragilă. Există o mulțime de factori necunoscuți într-o lume agitată, cu probleme climatice și geopolitice, inflație persistentă și economii în declin. Piața așteaptă datele privind inflația din SUA din această săptămână și decizia ulterioară a Fed”, notează analistul eToro.

În timp ce investitorii privesc cu optimism la piața bursieră, indicele frică-lăcomie indică o „lăcomie extremă”, și asta poate semnaliza o inversare a tendinței actuale. Ultima dată când s-a manifestat o lăcomie extremă a fost la 1 februarie anul acesta, când indicele S&P 500 se afla la 4119. La o zi după aceea, indicele a ajuns la 4179, apoi s-a corectat până când a ajuns la 3855 pe 13 martie.

Acest lucru arată că investitorii ar trebui să fie pregătiți pentru mișcările de pe piață și ar trebui să își evalueze obiectivele de investiții și mai ales pentru cât timp investesc, în funcție de când vor avea nevoie de bani. Dacă aceasta este într-adevăr o piață bull, pare un pic mai diferită decât cele pe care le-am văzut în trecut. Ratele dobânzilor ar putea rămâne ridicate până când inflația va scădea și mai mult, iar unele companii ar putea avea probleme, chiar dacă bursa continuă să urce.

Într-un astfel de mediu instabil, spune Bogdan Maioreanu, companiile cu poziții de numerar puternice și venituri solide ar putea rezista mai bine la încetinirea creșterii economice și la costurile de exploatare ridicate decât concurenții puternic îndatorați. „Astfel, am putea asista la o perioadă prelungită de consolidare a pieței, peștii mai mari înghițind pe cei mai mici, câștigând cotă de piață, cu promisiunea unor profituri mai mari în viitor”, a adăugat el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite