La summitul din 6-7 octombrie, UE va discuta despre înăsprirea sancțiunilor împotriva Federației Ruse și asistența militară acordată Ucrainei

0
0

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că liderii UE vor lua în considerare, de asemenea, cum să protejeze cel mai bine infrastructura critică.

Șeful Consiliului European Charles Michel. Foto: EPA-EFE
Șeful Consiliului European Charles Michel. Foto: EPA-EFE

Șefii de stat și de guvern ai celor 27 de țări ale UE vor discuta la un summit informal care va avea loc la Praga în perioada 6-7 octombrie, despre înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei, despre asistență militară și financiară suplimentară pentru Ucraina, precum și despre protecția infrastructurii critice a comunității, după sabotajul asupra Nord Stream, a declarat duminică șeful Consiliului European, Charles Michel, într-o scrisoare adresată liderilor țărilor UE în ajunul întâlnirii.

Potrivit acestuia, conflictul armat „din Ucraina continuă să se dezvolte”, iar țările UE trebuie să fie „unite și ferme în răspunsul lor”. "Solidaritatea noastră cu Ucraina și poporul său rămâne neclintită. Vom continua să înăsprim măsurile noastre restrictive pentru a crește și mai mult presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului. La întâlnirea noastră, vom discuta despre cum să continuăm să oferim ca putere economică, militară, politică și financiară sprijin Ucrainei atât timp cât este necesar. Vom analiza, de asemenea, cum să ne protejăm cel mai bine infrastructura critică", a scris el.

În plus, se va acorda multă atenție crizei energetice, a spus Michel. „Obiectivul nostru principal este să asigurăm securitatea aprovizionării și energie la prețuri accesibile pentru gospodăriile și afacerile noastre, mai ales pe măsură ce iarna rece se apropie. Vom evalua deciziile deja luate în acest sens și vom face recomandări cu privire la următorii pași necesari pentru a asigura o bună coordonare a răspunsului european”, a explicat șeful Consiliului European.

Michel a subliniat că situația economică din UE în ansamblu va fi, de asemenea, în centrul atenției. "Combaterea prețurilor ridicate pentru gospodării și întreprinderi, sprijinirea creșterii economice și menținerea locurilor de muncă și protejarea persoanelor vulnerabile care suferă cel mai mult din cauza facturilor mari la energie este principalul nostru obiectiv. Mai mult ca niciodată, cheia succesului va fi capacitatea noastră de a rămâne uniți și de a ne coordona răspunsul politic într-un spirit de solidaritate și în apărarea intereselor noastre comune”, a adăugat el. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite