Iranul ne ieftineşte benzina. Preţul ţiţeiului a scăzut cu 4% după ce marile puteri au ajuns la un acord de principiu cu Iranul privind dosarul nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotaţiile ţiţeiului Brent, de referinţă în Europa, au scăzut cu 4% pe bursele de mărfuri, până la 54,95 de dolari pe baril, după ce marile puteri occidentale au ajuns la un acord de principiu cu Iranul privind dosarul său nuclear, scrie Reuters.

Acesta va renunţa la două treimi din centrifugile sale care îmbogăţesc uraniul, deoarece uraniul îmbogăţit poate fi folosit la realizarea de bombe nucleare, va distruge un reactor nuclear care poate produce plutoniu şi se va lăsa inspectat timp de zece ani. De asemenea, Iranul îşi va limita îmbogăţirea uraniului timp de zece ani. Rusia construieşte o serie de reactoare nucleare în Iran prin colosul de stat Rosatom.

Veste unui acord de principiu a ieftinit petrolul, investitorii aşteptându-se ca Iranul să „inunde“ piaţa cu ţiţeiul pe care l-a stocat în tancuri petroliere de mare capacitate deoarece nu a mai putut să îl exporte din cauza sancţiunilor.

Sancţiunile asupra sectoarelor financiar şi petrolier ale Iranului au redus exporturile acestui stat de la 2,5 milioane de barili pe zi la 1,1 milioane de barili pe zi. Iranul are în depozite în jur de 30 de bilioane de barili pe zi, stocaţi într-o flotă de tancuri petroliere din Golful Persic.

Vânzările de petrol iranian survin într-un moment în care piaţa este deja supra-alimentată, din cauza producţiei mari a producătorilor americani, care extrag din zăcăminte neconvenţionale.

Organizaţia Statelor Producătoare şi Exportatoare de Petrol (OPEC), condusă informal de către Arabia Saudită, a menţinut producţia de ţiţei anul trecut, în încercarea de a scoate de pe piaţă petrolul de şist, mai scump de produs. Acest lucru a dus la scăderea dramatică a preţurilor petrolului, care s-a ieftinit de la 115 dolari pe baril în vara anului trecut, până la valori în jurul a 55 de dolari, cât este acum.

Scăderea preţului petrolului afectează o serie de state precum Venezuela, Rusia sau Nigeria, dependente de veniturile din petrol. Rusia se află, la rândul ei, sub sancţiuni, după anexarea Crimeei şi sprijinul acordat separatiştilor din Estul Ucrainei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite