Ministerul Energiei dă undă verde proiectelor petroliere din Marea Neagră. Companiile au amânat decizia de a investi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Energiei a anunţat vineri că a a emis actul de autorizare pentru efectuarea lucrărilor offshore necesare pentru punerea în producţie a gazelor naturale din perimetrul XV Midia, operat de compania Black Sea Oil & Gas.

Actul de autorizare permite începerea construirii infrastructurii offshore a Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia.

„Acest act de autorizare este extrem de important, nu doar pentru titularul proiectului, ci si pentru sectorul energetic românesc în ansamblul său. Actul este o premieră în industria petrolieră offshore a României după 1989. Subiectul rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră a fost îndelung discutat şi proiectat ca o oportunitate a României de a contribui la securitatea energetică a Europei şi de a deveni un hub regional. Acest act face trecerea de la toate aceste dezbateri la acţiune efectivă şi este şi un semn de încredere că putem, împreună cu companiile care au investit în explorare în Marea Neagră, să valorificăm resursele energetice de care dispunem”, a declarat Ministrul Energiei, Anton Anton.

Investiţiile, pe „hold”                                                                            

În luna octombrie, compania austriacă OMV a anunţat că amână pentru 2019 decizia privind investiţia în proiectul de extracţie a gazelor naturale din Marea Neagră, explicând că Guvernul român a amânat prea mult adoptarea legii offshore.

Acum câteva zile, oficialii OMV spuneau că nu văd politici favorabile pentru a investi în România, unde a descoperit un zăcământ uriaş de gaze naturale, la Marea Neagră, lipsa unui regim fiscal stabil în România împiedicând compania să ia o decizie.

„„În România, unde am descoperit un imens zăcământ offshore de gaze naturale, nu vedem politicile adecvate pentru a face o investiţie de câteva miliarde de dolari. Avem nevoie de un regim fiscal şi de reglementare stabil pentru a lua o decizia, iar în prezent ne chinuim acolo”, a declarat Manfred Leitner, membru al board-ului OMV responsabil cu operaţiunile downstream, în cadrul Conferinţei Europene pe tema gazelor naturale, care a avut loc la Viena, scrie publicaţia Upstream Online.

Tot în octombrie, şi Black Sea Oil & Gas (BSOG) a declarat că nu va putea lua o decizie în ceea ce priveşte în ceea ce priveşte proiectul Midia Gas Development (descoperirile Ana şi Doina) în cursul anului 2018, ca urmare a adoptării legii offshore, ce impune un regim fiscal necompetitiv, potrivit profit.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite