Interes ridicat pentru panourile solare cu bani de la stat. Peste 4.000 de dosare, depuse în primele două ore
0Peste 4.000 de dosare pentru instalarea de panouri fotovoltaice cu bani de la stat au fost depuse în circa două ore de la lansarea programului, marţi, 10 septembrie, ora 10.00, ceea ce arată interesul ridicat al românilor pentru acest program.
UPDATE Aplicaţia pentru înscrierea în programul prin care românii îşi pot instala panouri solare cu bani de la stat a fost suspendată, anunţă Administraţia Fondului de Mediu (AFM), în contextul în care interesul românilor a fost foarte ridicat, iar fondurile au fost epuizate în câteva ore, pentru anumite regiuni.
Românii pot solicita 20.000 de lei bani de la stat pentru a-şi instala panouri solare acasă, de marţi, când a demarat demarează programul „Casa Verde Fotovoltaice“. Ministrul Mediului a anunţat că sunt fonduri suficiente pentru ca 33.000 de gospodării să beneficieze de acest program.
Potrivit datelor de pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), peste 4.000 de dosare au fost depuse deja, în numai două ore de la lansarea programului.
Cel mai mare interes vine, surprinzător, din zona Sud-Vest Oltenia, unde au fost depuse peste 1.300 de dosare, deşi pentru această zonă a fost alocată a doua cea mai mică sumă, de 53,24 milioane lei.
În schimb, interesul este cel mai scăzut în zona Bucureşti-Ilfov, unde doar 190 de dosare erau depuse, la ora 12.00. Pentru această zonă a fost alocată a doua cea mai mare sumă, de 80 milioane lei.
Românii pot primi 20.000 de lei de la stat pentru a-şi monta acasă panouri fotovoltaice şi pentru a le conecta la reţeaua electrică, astfel încât să poată şi să vândă excesul de curent produs.
Cheltuielile care pot fi acoperite cu aceşti bani sunt: cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric); cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice); TVA aferentă cheltuielilor eligibile. Suma reprezintă 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului. De exemplu, în situaţia unei investiţii cu valoarea totală de 22.230 lei, finanţarea acordată este de 20.000 lei, iar contribuţia proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei.
Aplicaţie web pentru Programul „Casa Verde Fotovoltaice”
Instrucţiuni de accesare a Programului „Sisteme fotovoltaice” de către persoanele fizice
Instrucţiuni de accesare a Programului „Sisteme fotovoltaice” de către instalatori