Articol publicitar

Inteligența artificială în petrol și gaze – o soluție pentru optimizarea resurselor energetice

0
0
Publicat:

Reducerea consumului de energie reprezintă în continuare o provocare pentru industriile de pe tot globul. După o scădere de 4,5% în timpul pandemiei, consumul global de energie este acum în creștere cu 5%. În anii ce urmează, se estimează că ritmul său anual de creștere va fi de 1 până la 2% pe an. Cum, însă, estimările au fost făcute înainte de explozia platformelor deschise de inteligență artificială, și ele mari consumatoare de energie electrică, e posibil ca aceste estimări să fie depășite.

Lucian Enaru, Country General Manager Schneider Electric România, Moldova și Armenia
Lucian Enaru, Country General Manager Schneider Electric România, Moldova și Armenia

Pentru a răspunde provocării reducerii cererii de energie în contextul în care viața noastră profesională și personală a migrat online, este nevoie de soluții energetice optimizate și surse de energie diversificate, care să contribuie la abordarea decalajului global al ofertei energetice.

Potrivit US Energy Information Administration (EIA), generarea de energie va ajunge aproape 45 de trilioane de kilowați-oră (kWh) până în 2050, cu aproape 20 de trilioane de kWh mai mult decât în ​​2018. Industriile cheie, precum cea petrolieră, sunt supuse presiunilor din partea autorităților de reglementare, a acționarilor, clienților și chiar a angajaților pentru a optimiza modelele de afaceri din amonte și midstream, în timp ce își decarbonizează operațiunile. Tranziția energetică stimulează inovația durabilă în toate fluxurile de operațiuni de petrol și gaze. Majoritatea companiilor energetice își completează cei patru piloni fundamentali ai business-ului - de explorare, producție, transport și distribuție - cu un al cincilea pilon fundamental: managementul de mediu. O nouă tehnologie - inteligența artificială generativă - cea care, pe de o parte este un consumator intensiv de energie, este gata pe de altă parte să revoluționeze industria prin îmbunătățirea eficienței și stimularea profitabilității, atingând în același timp obiective de sustenabilitate.

Este și motivul pentru care, la Schneider Electric, am dezvoltat deja o aplicație bazată pe ChatGPT și derulăm traininguri în rândul angajaților, la nivelul organizației din România, pentru a integra cât mai rapid și acest nou instrument în procesele noastre de lucru.

Cu toții suntem impresionați de ceea ce poate face ChatGPT pentru sarcinile noastre zilnice, dar acesta este doar vârful icebergului. Pentru segmentele comerciale și industriale, impactul inteligenței artificiale generative este și mai impresionant.

Mentenanța predictivă – inteligența artificială poate analiza datele istorice de întreținere și cele furnizate de senzorii din jurul pompelor, al compresoarelor, turbinelor și altor echipamente de infrastructură pentru a genera modele de mentenanță predictivă. Aceste modele prognozează apoi potențiale defecțiuni ale echipamentelor înainte ca acestea să apară. Avertismentele timpurii minimizează timpul de nefuncționare, reduc costurile de întreținere și optimizează utilizarea resurselor tehnicienilor.

Monitorizarea mediului - Analizând numeroase surse de date, inclusiv imagini din satelit, date climatice și linii directoare de reglementare, IA generativă ajută companiile de petrol și gaze să efectueze evaluări de impact asupra mediului. Pe baza acestor date, modelele predictive determină impactul potențial al operațiunilor asupra calității aerului, resurselor de apă și ecosistemelor. Aceste informații ajută apoi la atenuarea riscurilor de mediu și la asigurarea conformității cu reglementările. Planificarea scenariilor și asistență în luarea de decizii – Companiile de petrol și gaze pot utiliza, de asemenea, modele generative de inteligență artificială pentru a evalua impactul schimbării prețurilor petrolului, al factorilor geopolitici sau al deciziilor operaționale asupra performanței lor financiare, nivelurilor de producție și expunerii la riscuri. Astfel de informații ajută părțile interesate să ia decizii mai informate și să dezvolte strategii solide. Analiza datelor – Modelele de inteligență artificială generative folosesc tehnici de procesare a limbajului natural pentru a extrage informații valoroase din surse de date nestructurate, cum ar fi jurnalele de foraj, rapoartele de producție și datele senzorilor. Companiile pot genera decizii mai eficiente bazate pe date atunci când efectuează sarcini precum analiza sentimentelor, identificarea tendințelor și detectarea anomaliilor, contribuind la creșterea optimizării și a performanței. Explorare – Analizând cantități mari de date geologice și geofizice, algoritmii generativi de inteligență artificială identifică rapid modele și tendințe care indică prezența zăcămintelor de petrol și gaze. Aceste informații permit companiilor să ia decizii mai informate cu privire la locul în care forează și modul în care alocă bugetele de explorare. Simulările ilustrează riscurile și beneficiile potențiale asociate cu diferite locații de foraj.

Aceste cazuri de IA generativă reprezintă doar câteva exemple ale modului în care companiile de petrol și gaze pot crește eficiența operațională, reducând în același timp emisiile de carbon. În timp ce utilizarea capabilităților IA poate genera economii de costuri și de emisii, alimentarea și securizarea infrastructurii IT pentru implementarea modelului reprezintă o provocare separată, în special în medii dificile. Printr-un parteneriat cu companii de infrastructură și management al energiei, cum ar fi Schneider Electric, companiile din petrol și gaze își pot extinde capacitățile IA prin implementarea Edge Computing.

În plus, colaborarea cu Schneider Electric vine la pachet cu o ofertă extinsă de servicii adiacente, extrem de utile, cum ar fi ECOFITTM: plug & play înlocuirea echipamentelor electrice învechite, Refresh UPS and Cooling System: soluție de înlocuire a echipamentelor vechi cu echipamente noi adaptate nevoilor fiecărui client sau Modular Power Revitalization Service: înlocuirea preventivă a componentelor critice pentru a prelungi durata de viață și fiabilitatea unui UPS modular. Astfel, companiile de petrol și gaze au un partener care le susține nu doar în procesul de integrare a inteligenței artificiale în activitatea lor cotidiană, dar le poate și asigura continuitatea operațională în condiții de eficiență energetică.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite