ING Bank: Aşteptările de creştere economică au scăzut la cel mai jos nivel din ultimii 4 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca Mondială a modifică în scădere prognoza de creştere economică a României în acest an,de la 1,5% la 1,2%.

În ciuda unei reveniri a moralului consumatorilor, încrederea în sectorul serviciilor a înregistrat cel mai redus nivel al ultimilor trei ani şi a tras aşteptările generale la cel mai scăzut nivel din septembrie 2014, arată o analiză publicată de ING Bank România, citată de Mediafax.

După ce a scăzut în cinci din cele şase luni ale primei jumătăţi a acestui an, trăgând un semnal de alarmă cu privire la creşterea economică bazată pe consum a României, încrederea consumatorilor a avut o creştere abruptă în luna iulie, fiind cea mai mare din acest an.

Aşteptările consumatorilor cu privire la situaţia economică viitoare, precum şi cu privire la perspectivele mai bune de economisire au fost cu atât mai încurajatoare.

Planurile de a cumpăra bunuri cu valoare mare, precum o maşină, sau de a aduce îmbunătăţiri locuinţelor au înregistrat, de asemenea, o creştere, deşi planurile cu privire la achiziţionarea de locuinţe a rămas plafonată pentru al treilea trimestru, lucru ce sugerează că decelerarea economică s-a oprit.

Încrederea în sectorul construcţiilor şi al comerţului cu amănuntul a fost, de asemenea, în creştere. În construcţii, numărul mai mare de comenzi şi o perioadă de aşteptare mai mare au reuşit să compenseze dificultăţile întâmpinate în găsirea forţei de muncă, în timp ce în cazul comerţului cu amănuntul, îmbunătăţirea a venit aproape în totalitate din presupunerile mai optimiste pentru perioada următoare.

Industria, cel mai important sector după ponderea sa în indicele încredere, a scăzut în luna iulie din cauza stocurilor mai mari şi a nivelurilor scăzute ale comenzilor. Acest lucru arată că, fără o creştere semnificativă a activităţii economice din zona euro, industria românească se îndreaptă către rate mediocre de creştere.

Cel mai evident aspect al raportului a fost, însă, deteriorarea încrederii în sectorul serviciilor, care a ajuns la cel mai scăzut nivel din martie 2015. Scăderea este vizibilă pentru toate componentele sale, cu o reducere a cererii estimată pentru viitorul apropiat, în timp ce dezvoltarea afacerilor din ultimele trei luni a fost cea mai slabă din ultimii patru ani.

„În pofida unei stabilizări a ritmului de creştere în zona euro, România continuă să înregistreze niveluri de încredere dezamăgitoare. Cu toate acestea, nu considerăm datele actuale atât de negative pe cât par. Industria este, pentru moment, oarecum protejată de activitatea economică a zonei euro, în timp ce principala noastră preocupare - scăderea încrederii consumatorilor - a fost mult mai bună în iulie. Cu Parlamentul în vacanţă, o lună sau două de linişte politică ar putea contribui la atenuarea sentimentului de deprimare al consumatorilor”, notează autorii studiului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite