Încă un grup gigant de turism intră în colaps
0Grupul grec de turism Tripsta, care controlează agenţiile de vânzare online de bilete de avion Travelplanet24 şi Airtickets, şi-a suspendat activitatea din România şi a concediat toţi angajaţii, în contextul unor plângeri ale clienţilor, dar şi al pierderilor consistente, după ce în perioada de glorie compania ajunsese la vânzări de peste 700 de milioane de euro.
La o accesare a site-ului companiei, este afişat următorul mesaj: „Salut, călătorule. Ne-am suspendat temporar serviciile de emitere a noilor bilete de avion. În cazul rezervărilor deja existente, biletele dumneavoastră rămân valabile. Dacă aveţi nevoie de orice fel de modificări ale rezervărilor, puteţi contacta direct compania aeriană respectivă”.
Aşadar, compania a oprit serviciul de vânzare a biletelor de avion şi operaţiunile de call center, iar de rezervările existente se vor ocupa direct companiile aeriene. Motorul de căutare al celui mai bun preţ rămâne însă disponibil.
Acest mesaj vine la pachet cu informaţiile din presa din Grecia, care anunţă că birourile pe care compania le-a avut în România au fost închise, iar toţi angajaţii au fost concediaţi cu ceva timp în urmă. Mişcări similare au început şi la birourile din Atena, cu pretextul de a schimba modelul de operare. Potrivit portalurilor greceşti, circa 180 de angajaţi au fost disponibilizaţi, iar altele concedieri noi vor urma, deoarece toţi angajaţii vor fi disponibilizaţi ca parte a restructurării radicale a companiei. Atât Travelplanet24, cât şi Airtickets au asigurat angajaţii că toţi vor fi despăgubiţi şi le vor fi plătite salariile acumulate.
Recent, au existat plângeri ale clienţilor că, în cazul anulării rezervărilor, nu li s-au returnat toţi banii la care aveau dreptul.
Vânzări de peste 700 de milioane de euro
În perioada 2011-2012, creşterea Tripsta a ajuns la 300%. În următorul sezon, creşterea a fost menţinută la 100%, Grecia reprezentând doar 8% din cifra de afaceri anuală. În acel moment, Tripsta înregistra 40.000 de căutări pe minut.
În 2017, grupul anunţa un total al vânzărilor de bilete de peste 738 de milioane de euro pe platformele pe care le deţinea, o creştere de 21,23% faţă de 2016. Astfel, anul s-a încheiat cu mai mult de 2,8 milioane de bilete vândute.
Ce a dus la „lacăt”
Ulterior, compania a început să se confrunte cu o problemă de lichiditate care, conform reprezentanţilor, nu a fost acoperită de partenerii săi aşa cum a fost promis.
Anunţurile privind o prăbuşire iminentă au continuat. Companiile au avertizat în privinţa unor probleme tehnice ale site-ului airtickets.gr şi au anunţat pe conturile de social media concedieri în masă.
„Companiile, după ce au epuizat toate posibilele alternative, au ajuns la decizia dificilă a restructurării şi, pentru moment, la suspendarea vânzării biletelor de avion”, arătau mesajele.
Anunţul celor două companii a confirmat, în esenţă, impasul financiar. Se vorbea despre o reorganizare radicală a Tripsta şi a serviciului de vânzare a biletelor de avion. Cele două companii au vorbit, de asemenea, despre „agresiune nedreaptă şi comportament abuziv”, care „le-au drenat brusc banii”.
Colapsul Tripsta se alături altor agenţii de turism care au intrat în insolvenţă în ultimii ani în România, precum Paravion, Omnia sau Genius Travel.