În România, prețul medicamentelor nu poate scădea fără o reglementare
0UPDATE Guvernele unor țări precum Grecia, Italia, Germania, Olanda, Irlanda şi Spania au cerut companiilor de farmaceutice să reducă preţurile, ca o măsură adiţională celor de austeritate. În România, analiștii spun că acest lucru ține de atributele instituției care reglementează toată piața farmaceutică și nu exclude decizia unor producători de a scădea prețul produselor.
Citeşte şi:
Efectul medicamentelor scumpe: bolnavii renunţă la tratamentul urmat ani întregi
“De la țară la țară prețurile sunt stabilite sau de Minister sau negociate la nivelul sistemelor de asigurări de sănătate publice ( Casa Națională de Asigurări de Sănătate)”, a declarat, pentru "Adevărul", Dragoș Dinu, fost director al companiei farmaceutice A&D Pharma și partener al firmei de consultanță Link Resource. El spune că, la noi, Ministerul Sănătății stabilește prețurile tuturor medicamentelor cu prescripție ( fie că se compensează fie că nu – de exemplu Viagra). După aceea, CNAS spune ce se compensează, pe ce listă și în ce procent.
“Multe țări europene folosesc sau unul sau altul, sau amândoua dintre
sisteme. Mai mult ca sigur există un mod de reglementare al prețurilor
sau al costurilor compensarii peste tot”, adaugă el. Dinu spune că, în
contextul recesiunii aceste organisme de reglementare vor pune presiune
pe reducerea costurilor pentru sistemele publice de asigurări. “Cum în
statele europene protecția socială este lait-motiv vor fi anumite
presiuni pentru reducerea prețurilor pentru pacient. Dar asta este
altceva, pentru că nimeni nu poate fi obligat să reducă prețul decât
prin intermediul unei reglementari”, arată partenerul Link Resource.
În România însă, nu se va întâmpla nimic imediat pentru ca referențierea și prețurile ar trebui să fie refăcute la începutul anului viitor ( ordinul 75 / 2009 al Ministerului Sănătății – cu modificările și completările ulterioare. "Este important de precizat faptul că, dacă în oricare din cele 12 țări listate în grupul de referință din ordinul 75 al Ministerului Sănătății, un preț scade sub prețul din România, conform acestui ordin prețul de la noi trebuie să se alinieze la același nivel", adaugă Dinu.
Intervine fenomenul de “import pararel”
În afară însă, guvernele unor țări precum Grecia, Italia, Germania, Olanda, Irlanda şi Spania au cerut companiilor de farmaceutice să reducă preţurile, ca o măsură adiţională celor de austeritate. Acest lucru însemnă, în opinia distribuitorilor, că vor cumpăra medicamentele din statele care limitează preţurile şi le vor revinde pe alte pieţe la preţuri mai mici decât cele aplicate oficial de producători. Potrivit Financial Times, cei mai afectaţi de acest fenomen vor fi însă producătorii mai mici, precum Bayer, Merk KGaA, Almirall şi UCB, care depind în mare măsură de pieţele vest-europene, unde „importul paralel“ atinge cote ridicate. Considerate ca fiind ţări bogate, producătorii le percep acestora costuri mai ridicate, pe care statele reuşesc totuşi să le evite.
Germania a importat în acest fel medicamente în valoare de trei miliarde
de euro numai anul trecut, fiind urmată de state precum Anglia şi
Olanda, informează „Financial Times“. Companiile farmaceutice au protestat în mai multe rânduri faţă de
această practică, însă ea este legală, iar distribuitorii sunt
protejaţi.