În Maroc, comitetul tehnic a discutat despre proiectul celui mai lung gazoduct subacvatic
0La întâlnire au participat reprezentanți ai companiilor de combustibili din Mauritania, Maroc, Nigeria, Senegal și membri ai Comunității Economice din Africa de Vest, transmite Maghreb Arabe Presse.
La Rabat a avut loc o reuniune a comitetului tehnic pentru construirea celei mai lungi conducte de gaz subacvatice din lume Nigeria - Maroc (Nigeria Morocco Gas Pipeline, NMGP), a transmis vineri agenția de știri Maghreb Arabe Pressea.
La întâlnirea în care s-a discutat despre implementarea acestui proiect strategic, au fost prezenți reprezentanți ai companiilor de combustibili din Mauritania, Maroc, Nigeria, Senegal și membri ai Comunității Economice a Țărilor din Africa de Vest (ECOWAS). Toți au susținut discursuri și prezentări legate de construcția NMGP.
La începutul acestei săptămâni, participanții la întâlnire au vizitat în orașul Tanger (la nordul regatului) o secțiune a gazoductului Maghreb-Europa, la care va fi conectată în viitor gazoductul Nigeria-Maroc pentru a exporta combustibil albastru din Africa către țări europene.
După cum au afirmat mai devreme inițiatorii proiectului NMGP, viitoarea conductă de gaz va rula de-a lungul fundului Oceanului Atlantic de-a lungul coastei Africii de Vest, de la Nigeria până la Maroc, va fi conectată la gazoductul Maghreb-Europa și apoi la rețeaua de gazoducte europeană.
Potrivit acestora, conducta „va contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață ale populației, la integrarea economiei subregiunii și la atenuarea efectelor deșertificării prin aprovizionare durabilă și fiabilă cu gaze, cu respectarea noilor obligații de mediu ale continentului”. În plus, „proiectul va oferi o oportunitate de a oferi Africii o nouă dimensiune economică, politică și strategică”.
În luna mai a acestui an, autoritățile nigeriene au confirmat planurile comune cu Marocul de a construi cea mai lungă conductă de gaz subacvatică din lume, cu o lungime de 5.660 km. Proiectul strategic de conductă a fost inițiat în 2016 de regele Mohammed VI al Marocului și de președintele nigerian Muhammadu Buhari.