SUA, împrumut de peste 3 miliarde de dolari pentru construirea a două reactoare nucleare la Cernavodă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA împrumută România cu peste 3 miliarde de dolari pentru construirea unităților 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Construcția unităților va ajuta la dobândirea independenței energetice, afirmă președintele Klaus Iohannis. 

3 miliarde de lei sunt necesari pentru faza a treia de construcție a proiectului FOTO Arhivă
3 miliarde de lei sunt necesari pentru faza a treia de construcție a proiectului FOTO Arhivă

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, primește miercuri de la președintele băncii americane US Exim Bank scrisorile de intenție pentru două împrumuturi, de 50 milioane de dolari și 3 miliarde de dolari, pentru construirea a două noi unități ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.  

Klaus Iohannis: Dorim să devenim independenți energetic 

La evenimentul de înmânare a celor două scrisori de intenție privind împrumuturile din partea US EximBank pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, participă și președintele Klaus Iohannis. 

Șeful statului a afirmat în urma primirii scrisorilor că acest lucru reprezintă „un pas important”, în contextul în care „trăim în vremuri marcate de crize multiple”, iar „una dintre cele mai dificile crize de gestionat este criza energiei”. 

Președintele a mai explicat că „acest lucru se întâmplă pentru că energia nu este întotdeauna disponibilă, mai ales gazul, și energia, din păcate, este destul de scumpă”, iar asta „dorim să rezolvăm prin pasul pe care îl întreprindem astăzi”.

Klaus Iohannis a subliniat că „avem nevoie de securitate energetică, însă securitatea energetică este posibilă doar prin disponibilitate energetică. Și noi, în România, avem încă o ambiție, una foarte importantă pentru noi. Dorim să devenim independenți, dorim să producem destulă energie în România pentru români, pentru firmele din România”. 

Strategia României pentru obținerea independenței energetice 

Potrivit președintelui, strategia României „pentru a îndeplini aceste obiective este să dezvoltăm energie regenerabilă și să producem energie nucleară”.

„Anul trecut, la COP26, Reprezentantul Special Kerry și cu mine am ajuns la un acord pentru implementarea unui program prin care să construim și să punem în funcțiune în România a unor reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni. Reprezintă primul program de acest tip din partea noastră de lume, iar astăzi, doar un an mai târziu, ajungem la un nou acord, un pas important care va duce la obținerea finanțării pentru un nou program, construirea a două noi reactoare, Reactorul 3 și 4, la centrala nucleară de la Cernavodă”, a mai relatat șeful statului. 

Klaus Iohannis a explicat, totodată că „acești pași nu sunt importanți doar pentru România, ci pentru întreaga regiune, deoarece reprezintă o nouă abordare în procesul de a ne asigura că avem destulă energie, în a dovedi că suntem independenți energetic și în a arăta că știm cum să ne atingem obiectivele cu privire la tranziția verde, pentru că energia regenerabilă și cea nucleară împreună vor face posibil să ne îndepărtăm de combustibilii fosili”. 

„În curând aceste scrisori de intenție, pentru planificarea și pentru o parte semnificativă din finanțarea construirii acestor două unități, vor duce la acțiuni concrete, să construim efectiv aceste unități și să avem energie disponibilă”, a conchis șeful statului. 

Ceremonie de înmânare a scrisorilor de intenție 

La ceremonie este prezent si Reprezentantul Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry.

„Înmânarea celor două scrisori de intenție privind împrumuturile din partea US Exim Bank pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă are avut loc în marja celei de-a 27-a Conferințe a Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), de la Sharm El-Sheikh”, arată un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale. 

Potrivit sursei citate, documentele vor fi înmânate de către Președintele US Exim Bank, Reta Jo Lewis. 

„Cele două scrisori de intenție din partea US Exim Bank vizează un prim împrumut de circa 50 milioane USD, care va sprijini derularea Fazei a doua, de lucrări preliminare, a proiectului Unităților 3 și 4 și un împrumut ulterior, de 3 miliarde USD, care să sprijine Faza a treia, de construcție efectivă a proiectului”, mai arată sursa citată. 

Centrala Nucleară de la Cernavodă 

Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, reprezintă materializarea „visului“ avut de Nicolae Ceauşescu de reducere a dependenţei de URSS, iar statul a alocat toate resursele necesare pentru ca acest lucru să se întâmple.

Epopeea nucleară a României începe în anii ’50, când o societate mixtă, pe numele ei SovRom Cuarţit, a demarat operaiunile la Băiţa, în judeţul Bihor. Acesta nu extrăgea cuarţ, aşa cum lasă să se înţeleagă numele, ci uraniu. Materialul era exportat în URSS şi a fost echivalentul unui „tribut“ modern plătit de România. Din ţara noastră au fost exportate 17.288 de tone de uraniu, acesta fiind apoi utilizat la programul sovietic de realizare a bombelor atomice. 

Liderii comunişti de la Bucureşti au fost permanent nemulţumiţi, atât de preţul oferit sub cel al pieţei, cât şi de faptul că procesarea nu se făcea în ţara noastră.

Acum singurul loc unde se mai extrage uraniu este Crucea, în judeţul Suceava, dar autorităţile vor deschide noi exploatări şi în perimetrul Tulgheş (Harghita) – Grinţieş (Neamţ).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite