România este mai sigură din punct de vedere energetic decât a fost vreodată, susţine directorul Transgaz

0
Publicat:

România este mai sigură din punct de vedere energetic decât a fost în orice alt moment al său, susţine Ion Sterian, director general al SNTGN Transgaz SA.

Directorul Transgaz asigură că România este sigură din punct de vedere energetic,Foto: Inquam Photos
Directorul Transgaz asigură că România este sigură din punct de vedere energetic,Foto: Inquam Photos

,,Când spun că România este mai sigură în prezent decât oricând altcândva în trecutul său modern, mă refer la faptul că, acum, suntem conectați prin reverse-flow la toate țările din regiune, mai puțin Serbia, dar și acolo am întreprins și întreprindem demersuri pentru a rezolva situația. Acest lucru, faptul că suntem interconectați în regim reverse-flow, înseamnă că putem să importăm gaze de pe diferite coridoare.

Până acum 4-5 ani nu aveam decât varianta de import de gaz rusesc de pe conducta de tranzit T1. Acum, lucrurile sunt radical diferite. Putem importa gaz din Ungaria, din Bulgaria, din Marea Caspică, prin gazoductele TANAP și apoi TAP, prin Coridorul Vertical, sau chiar gaz natural lichefiat din terminalele grecești sau turcești. După construirea conductei Turkish Stream 2 în Bulgaria și Serbia, conductele de pe Coridorul Transbalcanic au devenit nefuncționale.

Atunci, Transgaz a trecut la transformarea prin investiții cu forțe proprii a acestor conducte pe reverse-flow și astfel s-au creat premisele transportului gazelor naturale pe Coridorul Sudic și prin conducta T2 cu o capacitate de 14 miliarde metri cubi/an, din Azerbaidjan, dar și LNG din terminalele din Turcia și Grecia.

La data de 9 martie a.c, reprezentanți ai operatorilor de transport și sistem din Azerbaidjan, Bulgaria, Ungaria și Slovacia s-au întâlnit la București cu Transgaz, pentru a stabili metodologia de rezervare de capacitate pe acest nou coridor creat, care practic este un Nabucco 2.”, a explicat reprezentantul Transgaz în cadrul unui interviu pentru Financial Intelligence.

Întrebat când va putea beneficia ţara noastră de gazele din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, Ion Sterian a transmis: ,,Este foarte important pentru securitatea energetică a țării noastre ca aceste resurse de gaze naturale să fie exploatate. După cum reiese din procedura derulată de Transgaz, rezervarea de capacitate începe cu toamna anului 2026 și se continuă pentru o perioadă îndelungată de timp. Vreau să subliniez faptul că ne aflăm, pentru a patra oară în tot atâția ani, în fața unui moment istoric pentru securitatea energetică regională și pentru cea a României.

După finalizarea cu succes a gazoductului BRUA, a gazoductului Ungheni-Chișinău, după finalizarea lucrărilor care permit tranzitul în regim de reverse-flow la toate punctele de interconectare și după începerea exploatărilor gazelor naturale de la Marea Neagră din perimetrele de mică adâncime, cele ale BSOG, acum suntem la linia de start a gazoductului Tuzla-Podișor, gazoduct care va permite ca gazele exploatate de către OMV Petrom și Romgaz din Marea Neagră să ajungă în Sistemul Național de Transport și, implicit, în fiecare localitate din România care are acces la rețeaua de gaze naturale.”

Gazoductul Tuzla – Podișor

Despre gazoductul Tuzla – Podișor, care va permite ca acele gazele exploatate de către OMV Petrom și Romgaz din Marea Neagră să ajungă în Sistemul Național de Transport și, implicit, în fiecare localitate din România care are acces la rețeaua de gaze naturale, directorul Transgaz a precizat:

,,Valoarea actuală estimată a proiectului este de aproximativ 478 milioane euro (cu TVA). (...) SNTGN Transgaz SA are semnat contractul de execuție lucrări cu câștigătorul licitației. Proiectul constă în construirea conductei de transport a gazelor naturale Tuzla – Podișor, în lungime de 308,3 km, care să facă legătura între resursele de gaze naturale disponibile la ţărmul Mării Negre şi coridorul BRUA, astfel asigurându-se posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectările existente.

Traseul acesteia urmează direcția generală de la Sud-Est spre Vest, traversând județele Constanța, Călărași și Giurgiu. Un număr destul de mare de unități administrativ-teritoriale vor fi traversate de această conductă, este vorba despre 42 de UAT-uri, dintre care 9 se află în județul Constanța, 19 în județul Călărași și 14 în județul Giurgiu.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite