Importurile de gaze ale României au scăzut cu aproape 20% în primele nouă luni

0
Publicat:

România a importat în primele nouă luni ale anului o cantitate de gaz cu 19,2% mai mică decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

România a importat cu aproape 20% mai puține gaze. Foto Shutterstock
România a importat cu aproape 20% mai puține gaze. Foto Shutterstock

Producţia internă de gaze a fost şi ea în scădere cu 4,3%.

Din totalul resurselor de gaze, de 6,8 milioane tone echivalent petrol (tep), producţia internă a fost de 5,1 milioane tep, iar importurile, de 1,6 milioane tep, reprezentând 23,5% din total.

În schimb, importurile de ţiţei au crescut cu 25%, până la 6,4 milioane tep, în timp ce cantitatea de produse petroliere aduse din import a scăzut cu 22%, până la 2,3 milioane tep. 

România și-a umplut depozitele de gaze, dar nu ajung dacă iarna e grea

La data de 8 noiembrie, depozitele de gaze ale României erau umplute în proporție de 97,75% din capacitatea totală de înmagazinare, respectiv 3 miliarde de metri cubi, potrivit informațiilor furnizate de ministrul Energiei, Virgil Popescu, dar această cantitate ar putea fi insuficientă în situația unei ierni geroase, cum a fost cea din 2012.

Dacă vom avea noroc de o iarnă blândă, dacă va bate vântul, dacă va ploua, dacă se vor mai închide mulți consumatori – pe fondul problemelor economice dificile – și dacă gazele, foarte scumpe din import, vor continua să ajungă și la iarnă în România, doar atunci vom avea gaze pentru toți consumatorii în iarna următoare”, preciza atunci Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, în ultima sa analiză privind Securitatea Aprovizionării cu Energie în iarna următoare.

Expertul în energie a explicat că depozitele de înmagazinare au fost concepute pentru a îndeplini trei funcționalități: necesitatea comercială licit-speculativă (achiziția de gaze vara, când sunt mai ieftine, pentru a putea fi utilizate iarna, când sunt mai scumpe), necesitatea tehnologică (asigurarea continuității producției necesită depozitarea gazelor pentru perioada în care nu este cerere) și volatilitatea cererii (de a constitui o rezervă pentru perioada în care cererea este foarte mare).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite