Sfaturi pentru tinerii care vor să-şi cumpere o locuinţă. Ce spun analiştii economici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook Prima Casa
Foto: Facebook Prima Casa

Economistul Adrian Câciu recomandă programele Prima Casă şi Noua Casă tinerilor care doresc să îşi cumpere o locuinţă, sfătuindu-i pe aceştia să încerce să aibă un venit din ce în ce mai mare şi să caute să se califice înainte de a face un credit ipotecar.

"Sfatul meu pentru tinerii care doresc să îşi cumpere o locuinţă este să caute să aibă un venit din ce în ce mai mare, să caute să se califice. Eu nu recomand nimănui creditele imobiliare, dar dacă neapărat doreşte, eu zic să încerce pe Prima Casă/Noua Casă. Dar încă trebuie să ştie toată lumea că dobânzile vor fi din ce în ce mai mari şi atunci să te angrenezi la 30 de ani de credite nu e o decizie uşor de luat.”, transmite economistul, conform DC News.

Potrivit acestuia, tinerii trebuie să ştie că o casă cumpărată printr-un credit imobiliar înseamnă că vor plăti de trei ori preţul acesteia, pe 30 de ani. 

”Atunci întreb: nu e mai bine să te califici, să cauţi să fii cât mai performant, să ştii cât mai multe şi să cauţi să ai un venit cât mai mare? Să nu rămâi într-o zonă cu salariu mic şi să te duci într-o zonă cu câştiguri mai bune şi, încet, încet, să începi să-ţi construieşti propria ta casă cu veniturile pe care le ai?", a spus Adrian Câciu.

Conform economistului, atât timp cât băncile vor acorda uşor credite, piaţa imobiliară se va menţine sus, însă oamenii trebuie să fie mai prudenţi în perioda pe care ţara noastră o traversează în prezent.

”Există un ”parteneria” la care asistăm în continuare, cum era în 2008, când dacă băncile dădeau credite imobiliare, şi piaţa imobiliară era foarte sus, iar valoarea reală a imobilelor şi a terenurilor era mult mai scăzută. Exact la asta asistăm şi acum. Atât timp cât băncile vor da uşor credite imobiliare, piaţa se va menţine sus.

Lumea trebuie să ştie: avem un fond construit destul de învechit, vorbim de apartamentele vechi. Iar pe de altă parte cererea de case şi apartamente noi şi dotate modern este mare. Nu avem o criză imobiliară în acest moment. Trendul se va menţine cel puţin cinci ani de aici încolo şi eu de asta aş încuraja la prudenţă, nu m-aş arunca la un credit în perioada asta”, a explicat analistul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite