Cum a evoluat preţul locuinţelor din România în ultimii cinci ani. Ţările cu cele mai mari scumpiri înregistrate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Preţul mediu al unei locuinte a crescut în ultimii cinci ani cu 28,4% în România, dar cu nu mai puţin de 78,5% în Ungaria, 53,9% în Cehia, 37,4% în Bulgaria şi 35,4% în Polonia, a transmis Cristian Popa, membru în CA al BNR, într-o postare pe Facebook.

„Preţul locuinţelor din România a crescut mult mai puţin decât în ţările din Europa Centrală şi de Est. Preţul mediu al unei locuinţe a crescut în ultimii 5 ani cu 28,4% în România, dar cu nu mai puţin de 78,5% în Ungaria, 53,9% în Cehia, 37,4% în Bulgaria şi 35,4% în Polonia.”, arată Cristian I. Popa.

Astfel, dacă în 2015 un apartament cu două camere costa în jur de 70.000 de euro, în 2020 preţul unui astfel de imobil în România ajungea la 90.000 de euro, în Cehia la 96.000 de euro, iar în Ungaria la 125.000 de euro, arată calculele ZF pe baza procentelor exprimate de Cristian Popa.

„Deşi aceasta este doar o perspectivă, cea a ultimilor cinci ani, cu date până la finalul anului 2020, trebuie spus că în anul 2021, preţurile la locuinţe au început să se aprecieze din nou”, spune Cristian Popa.

El menţionează că aceste evoluţii sunt determinate în general de un mix de factori fundamentali precum salariile în creştere, raportul cerere-ofertă, costurile mici de finanţare prin credite bancare, preţurile în creştere ale materiilor prime sau rata mare de locuinţe supraaglomerate.

România este pe primul loc în UE când vine vorba despre numărul de proprietari de locuinţe. Peste 95% dintre români deţin imobilele în care locuiesc potrivit unei statistici a Eurostat.

Preţurile locuinţelor sunt în creştere în aproape toate economiile importante ale planetei, ca urmare a pandemiei,

în ceea ce este deja cea mai amplă reaşezare imobiliară din ultimii 20 de ani, iar în grupul urmărit de OECD al celor mai bogate ţări ale lumii creşterea a atins 9,4% în primul trimestru din 2021, faţă de acelaşi trimestru din 2020, cel mai rapid ritm din ultimii 30 de ani, a transmis Biziday, la începutul lunii august, citând Financial Times.

Analiză FT, în baza datelor OECD arată că în doar trei din 40 de ţări ale lumii urmărite preţurile locuinţelor au scăzut în primele trei luni ale acestui an. Dobânzile mici şi economisirile acumulate în perioadele de carantină, precum şi dorinţa de a avea mai mult spaţiu pe măsură ce oamenii au lucrat tot mai mult de acasă au alimentat cererea şi de aici şi creşterea de preţuri.

Citeşte şi: Preţul locuinţelor creşte alarmant, atingând cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani

Românii au cumpărat masiv locuinţe în iulie, majoritatea fără credit ipotecar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite