Cum arată harta marilor investiţii imobiliare din ţară. Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi şi Constanţa atrag peste 2 miliarde de euro

Cum arată harta marilor investiţii imobiliare din ţară. Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi şi Constanţa atrag peste 2 miliarde de euro

Investiţii totale de peste 2 miliarde de euro sunt în derulare în acest moment sau vor fi demarate în perioada imediat următoare, la nivelul celor mai mari 5 oraşe din ţară (Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi şi Constanţa), potrivit unei analize realizate de BREC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, între finalul anului 2021 şi 2024, în cele 5 oraşe şi în regiunile adiacente vor fi finalizate proiecte de proprietăţi comerciale ce cumulează în total peste 370.000 mp (clădiri de birouri, spaţii logistice, parcuri de retail), 7 mari hoteluri afiliate unor branduri internaţionale şi peste 20.000 de apartamente noi, conform raportului Bucharest Real Estate Club (BREC) - Regional Cities lansat miercuri.
 
Analiza este realizată pe baza informaţiilor BREC de la companiile din piaţă şi a datelor CBRE, Cushman & Wakefield Echinox, Simon & Partners Cluj-Napoca, IMRA Real Estate Constanţa şi EST Hospitality.
 
Dinamica imobiliară a principalelor oraşe: 
 

Timişoara atrage cele mai mari investiţii, aproape 50% din total 

 
Timişoara atrage aproape 1 miliard de euro investiţii, aproximativ jumătate din totalul investiţiilor regionale, în proiecte de birouri, retail şi logistice de peste 190.000 de mp, un hotel de 5 stele Radisson Blu şi peste 5.000 de apartamente ce vor fi livrate până în 2024, conform analizei BREC. Dintre cele 5 regiuni analizate, Timişul atrage cele mai mari investiţii imobiliare datorită conexiunii excelente cu coridoarele pan-europene, fapt ce a a transformat zona într-o locaţie strategică pentru facilităţi de producţie. Grupul Iulius are aici în lucru unul dintre cele mai importante proiecte de birouri, UBC 0, cu 30.000 mp, iar AFI Europe şi-a adăugat anul trecut în portofoliu proiectul  AFI Park Timişoara. Totodată,  marii investitori în logistică, CTP, WDP, VGP si Global Vision sunt prezenţi cu proiecte în lucru de peste 115.000 mp. 
 
 

Iaşi: Peste 65.000 mp birouri şi retail şi peste 5.000 de apartamente 

 
Iaşiul cumulează investiţii în proiecte de birouri şi retail de peste 65.000 mp şi peste 5.000 de apartamente în diverse ansambluri ce vor fi finalizate până în 2024.  Grupul Iulius are în lucru aici una din cele mai mari investiţii din ţară pe segmentul de birouri, respectiv 60.000 mp la Palas Campus, dar şi parcurile de retail Family Market din Miroslava şi Bucium, o investiţie totală de 17 milioane de euro. În contextul unei prezenţe ridicate a companiilor străine în această regiune, COS, liderul pieţei de fit-out (design şi amenajări pentru spaţii interioare) de birouri, a deschis de curând o nouă reprezentanţă la Iaşi. COS mai are birouri regionale la Timişoara şi Cluj-Napoca (unde operează şi brandul de spatii de co-working  Stables) şi a atras recent în acţionariat fondul de investiţii Sarmis, continuând expansiunea regională. Marii dezvoltatori imobiliari în logistică sunt încă absenţi în Iaşi, însă două mari investiţii publice recente -  parcurile industriale Iaşi Industrial Park şi Miroslava Industrial Park - au suplinit oferta pe acest segment. 
 
 
 

Braşov: O nouă etapă de dezvoltare  

 
Braşovul începe o nouă etapă de dezvoltare, având în vedere finalizarea noului aeroport internaţional, prevăzută pentru 2022, localizarea strategică în centrul ţării şi potenţialul turistic. Conform analizei BREC, Braşovul are aproximativ 2.500 de apartamente în construcţie, peste 45.000 mp de spaţii de birouri şi logistice în dezvoltare şi alte 3 hoteluri (Radisson, Ibis, Hilton) în diverse stadii de pregătire. Unul dintre marii investitori din zonă este AFI Europe, care a finalizat anul trecut o investiţie de 148 de milioane de EUR în proiectul mixt AFI Braşov şi care va incepe construcţia celei de-a doua clădiri de birouri din cadrul proiectului, de 10.000 mp, în perioada următoare. 
 

Cluj - Napoca: 3 noi hoteluri mari şi peste 5.000 de apartamente

 
După o perioadă în care Cluj-Napoca a atras cele mai multe investiţii în birouri după Bucureşti, acesta şi localităţile din jur atrag peste 20.000 mp de noi spaţii logistice, 3 noi hoteluri (dintre care un hotel Radisson şi un hotel sub brandul Courtyard by Marriott) şi peste 5.000 de apartamente, în proiecte deja începute sau care vor demara în perioada următoare, cu termene de finalizare între 2022-2024. Unul dintre investitorii majori în Cluj este Immofinanz, care deţine aici centrul comercial Vivo!, cu o suprafaţă de peste 60.000 mp. După ce a investit recent 22 mil. EUR în modernizarea acestui centru, investitorul austriac va finaliza curând modernizarea unei noi suprafeţe de 10.000 mp la centrul Vivo! Baia-Mare.   
 

Constanţa: Investitorii mizează pe logistic şi rezidenţial. încă nici un proiect major de birouri  

 
Constanţa a atras până în prezent investiţii cu precădere pe segmentele de retail şi logistic, iar în ultimii ani este ţinta investitorilor rezidenţiali, atât în oraş cât şi în staţiunile de pe litoral, pe segmentul apartamentelor de vacanţă. Un număr de peste 7.000 de apartamente sunt în lucru în acest moment sau vor fi lansate în perioada următoare, între care o investiţie de 40 mil. EUR în faza a 2-a proiectului Gran Via Marina al dezvoltatorului spaniol Gran Via, care va finaliza 500 de apartamente noi până în 2024. Regiunea are potenţial ridicat pentru logistică, datorită localizarii şi infrastructurii de transport disponibile. De asemenea, oraşul ar putea atrage în viitorul apropiat cel puţin o investitie majoră pe segmentul de birouri, având în vedere că nu există nici o clădire emblematică pe acest segment, în prezent.  
 

Noi oraşe şi tendinţe pe harta imobiliară a ţării

 
Noi investiţii în parcuri de retail, format favorizat de perioada de distanţare şi de restricţiile sanitare. Oraşe noi pe hartă. Investitorii Square 7 & Mitiska au finalizat recent 2 astfel de proiecte la Baia Mare şi Mediaş, pregătesc extinderea parcului din Slatina şi o noua investiţie la Giurgiu (20.000 mp). De asemenea, grupul Iulius are în lucru 2 noi parcuri de retail sub brandul Family Market în zona Iaşi (cartierul Bucium şi comuna Miroslava), în suprafaţă totală de 9.200 mp, iar în piaţă sunt aşteptate şi alte noi investiţii de acest tip, având în vedere nevoia încă insuficient acoperită pe acest segment la nivelul oraşelor secundare şi terţiare din ţară.  
 
Logistica, unul din cele mai active segmente imobiliare în ultimii 2 ani, atrage investiţii în noi regiuni. Element Industrial are în dezvoltare 500.000 mp în oraşe precum Brăila (25 mil. EUR), Ploieşti sau Piteşti. Grupul Element mizează atât pe formatele mari, cât şi pe formatul ELI Xpress – logistică de proximitate, în interiorul oraşelor. De asemenea, în contextul în care pandemia a readus în atenţie infrastructura subdimensionată pentru sectorul medical, noi formate de logistică sau alte clădiri cu destinaţie medicală ar putea intra în atenţia investitorilor în perioada următoare.   
 
Investiţiile imobiliare din ţară au determinat şi expansiunea regională a altor jucători din industriile conexe, precum piaţa de fit-out, facility management, construcţii şi materiale/ sisteme arhitecturale s.a. Alukönigstahl România, subsidiara locală a liderului european pe piaţa sistemelor din aluminiu, PVC şi oţel, a semnat în primele 9 luni ale anului 2021 business în valoare de 17 milioane de euro, cu peste 60% dintre proiecte pe segmentul residential, THETA Furniture & More – integrator de soluţii de design interior - finalizează la începutul anului următor o nouă fabrică de mobilier, o investiţie de 4 mil. EUR în apropierea Bucureştiului, EFMS (companie antreprenorială românească de facility management) s-a extins la nivel naţional, ajungând la o cifră de afaceri de 6.6 mil. EUR în 2020, iar Reynaers Aluminium, furnizor de sisteme pentru faţade şi usi, a inaugurat anul acesta 3 noi showroom-uri în Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.  
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările