Cât te costă chiria în marile oraşe din România
0Cele mai mari chirii din România sunt, aşa cum era de aşteptat, în Bucureşti şi Cluj-Napoca, însă şi cele mai ieftine oraşe au înregistrat scumpiri semnificative şi se apropie de pragul de 200 de euro per apartament, arată un raport lansat miercuri de Imobiliare.ro.
Spre deosebire de trimestrele anterioare, pe piaţa închirierilor de apartamente au existat, în al doilea pătrar din 2019, anumite modificări în ceea ce priveşte preţurile solicitate de către proprietari. Astfel, Bucureştiul a înregistrat o creştere şi a ajuns din urmă Cluj-Napoca, cele două centre regionale situându-se acum la egalitate – cel puţin pe segmentul apartamentelor cu două camere. Astfel, o locuinţă de tip confort 1, din perioada 1980-2000, cu o suprafaţă utilă de 50-60 de metri pătraţi, poate fi închiriată, în ambele oraşe, cu 400 de euro pe lună.
O altă evoluţie interesantă a fost consemnată în Timişoara, unde preţul mediu solicitat pentru un apartament cu două camere s-a majorat de la 300 la 340 de euro pe lună. Oraşul de pe Bega se situează acum pe locul al doilea în clasamentul naţional al reşedinţelor cu cele mai mari chirii, fiind urmat de Braşov (unde pretenţiile proprietarilor au ajuns trimestrul trecut la 325 de euro pe lună) şi Iaşi (cu 300 de euro pe lună). În Constanţa, pe de altă parte, o unitate locativă cu două camere poate fi închiriată cu 280 de euro pe lună.
La polul opus, cele mai ieftine apartamente de închiriat pot fi găsite în Reşiţa (unde proprietarii cer 180 de euro pe lună, faţă de 165 de euro pe lună în cele trei luni anterioare), în Râmnicu Vâlcea (185 de euro pe lună, în creştere de la 170), în Drobeta Turnu Severin (189 de euro pe lună, faţă de 150) şi, respectiv, în Bistriţa (195 de euro pe lună, la fel ca în T1 2019). După cum se poate observa, oraşele cu cele mai accesibile chirii au consemnat creşteri notabile trimestrul trecut, apropiindu-se, astfel, de pragul de 200 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere.
Nivelul chiriilor preţul mediu cerut de închiriere lunar pentru un apartament cu 2 camere, confort 1, construit intre 1980-2000
Cererea pentru proprietăţi rezidenţiale de închiriere
În marile oraşe, cererea pentru apartamente şi case de închiriat este mai scăzută decât cea pentru proprietăţi rezidenţiale de vânzare, însă depăşeşte, în unele cazuri (cum este Bucureştiul), 50% din volumul acesteia din urmă. Astfel, în ultimele trei luni, aproximativ 89.000 de potenţiali chiriaşi au încercat să închirieze o locuinţă prin intermediul Imobiliare.ro, mai bine de jumătate din aceste căutări, anume 51.700, având loc în Capitală. Pe următoarele locuri se situează Constanţa (9.200 de căutări), Cluj-Napoca (8.700), Timişoara (8.100), Braşov (6.000) şi Iaşi (5.600).
Comparativ cu perioada similară a anului trecut, nivelul actual al cererii pe închirieri din aceste şase mari oraşe este, per ansamblu, cu 10% mai ridicat. Creşteri la acest capitol au fost consemnate în majoritatea cazurilor, în frunte cu Iaşi, unde a avut loc un avans de 21%; pe următoarele locuri se situează Cluj-Napoca (+12%), Bucureşti (+11%),
Constanţa (+11%) şi Braşov (+5%). Excepţia de la regulă o constituie, în acest caz, Timişoara, unde cererea pentru proprietăţi de închiriat este acum cu 7% mai scăzută decât în urmă cu un an.
Comparativ cu perioada similară a anului 2015, interesul pentru închirieri este, în momentul de faţă, cu 64% mai mare, tendinţa ascendentă fiind resimţită în toate centrele regionale analizate. Cele mai semnificative creşteri, de peste 100%, au avut loc în Iaşi şi Cluj-Napoca, unde numărul căutărilor pe acest segment de piaţă s-a majorat cu 165% şi, respectiv, cu 130%. Datele Analize Imobiliare relevă, de asemenea, că cererea este cu 87% mai mare în Braşov, cu 83% în Constanţa, cu 73% în Timişoara şi cu 45% în Bucureşti.
Numărul de proprietăţi existente la închiriere în marile oraşe
În al doilea pătrar al anului 2019, numărul apartamentelor şi caselor disponibile spre închiriere în cele şase mari oraşe ale ţării (proprietăţi finalizate înainte de anul 2000) s-a majorat cu aproximativ 3,4% faţă de trimestrul anterior, ajungând la un total de 17.600 de anunţuri (faţă de 17.020). Cele mai multe anunţuri de locuinţe de închiriat se găsesc, bineînţeles, în Bucureşti, unde în T2 2019 au fost disponibile 8.590 de asemenea proprietăţi (în creştere de la 8.380 în cele trei luni anterioare). În perioada analizată, piaţa din Cluj-Napoca şi-a menţinut poziţia secundă în clasamentul ofertelor de închiriere, aici fiind disponibile 2.880 de anunţuri, faţă de 2.510 în Timişoara, cea care a surclasat oraşul de pe Someş în ultimul pătrar din 2018.
Tendinţa generală de suplimentare a ofertei de locuinţe disponibile spre închiriere a fost resimţită trimestrul trecut în cinci din şase oraşe. Marja de creştere a fost, însă, de două cifre doar în Braşov, unde a avut loc un avans de 13%; în celelalte cazuri, variaţiile s-au situat sub 10%, anume la +6,2% în Iaşi, la +3,3% în Cluj-Napoca, la +2,7% în Timişoara şi, respectiv, la +2,6% în Bucureşti. Excepţia de la regulă este reprezentată de Constanţa, unde oferta a scăzut cu 0,8% în ultimul trimestru.
Comparativ cu perioada similară a anului trecut, creşterea generală a fost mai accentuată, situându-se la +8,3%. De menţionat este că trendul ascendent a fost resimţit, de data aceasta, în toate marile oraşe analizate, patru din şase consemnând creşteri de două cifre. Astfel, oferta s-a majorat cu 22,5% în Braşov, cu 21,5% în Timişoara, cu 19,3% în Cluj-Napoca şi cu 12,9% în Iaşi. În Constanţa, pe de altă parte, oferta este cu 4,6% mai mare decât în urmă cu un an, iar în Bucureşti cu 0,2%.
Cât despre anunţurile de închiriere nou introduse pe piaţă, datele Analize Imobiliare relevă un recul de 0,2% faţă de primul trimestru din 2019 şi, respectiv, o creştere de 12,6% faţă de perioada similară din 2018. În cel dintâi caz, scăderi au fost înregistrate în trei dintre cele şase oraşe analizate, anume ]n Bucureşti (-1,4%), Cluj-Napoca (-1,6%) şi Timişoara (-4,3%), iar în restul au avut loc creşteri. La 12 luni, însă, evoluţii pozitive au avut loc în toate marile oraşe analizate, în frunte cu Braşovul (unde poate fi observat un plus de 20,6%).