Care sunt cele mai bune zone de locuit din Bucureşti, din punct de vedere al raportului calitate/preţ

Care sunt cele mai bune zone de locuit din Bucureşti, din punct de vedere al raportului calitate/preţ

Cele mai bune zone de locuit ȋn Bucureşti, din punct de vedere al indicelui calitate-preţ, din cele 32 ȋn care este ȋmpărţit oraşul, sunt prezentate într-o analiză realizată de Investpoint.

 Astfel, Eroii Revoluţiei, Popeşti-Leordeni şi Pantelimon sunt primele trei cartiere pe care ar trebui să le aibă ȋn vedere cei care ȋşi caută o locuinţă sau vor să investească ȋn Capitală. 
 
,,Deja există, la nivelul pieţei, date despre cartierele cele mai sigure, mai aglomerate, mai moderne sau cele mai ieftine. Indicele calitate-preţ merge mai departe de atât şi ia în considerare zece factori de analiză a calităţii imobiliare a unei zone, cât şi preţurile comparabile per mp util pentru construcţii noi, iar de aici apar şi surprizele. Cu cât indicele la nivel procentual este mai mare, cu atât echilibrul dintre calitatea zonei şi preţul aferent imobilelor noi este mai bun – aceasta reflectându-se într-o investiţie profitabilă pentru un potenţial cumpărător. 
 
Astfel, punând ȋn balanţă toate aceste elemente, am conturat un top al zonelor din Bucureşti care să ȋi ajute pe cei care vor să se mute sau să investească inteligent ȋn domeniul imobiliar, ȋn Capitală”, spune Cristian Nicola, fondatorul Investpoint. 
 

#

Zonă

Indicele Preţ calitate

1

Eroii Revoluţiei

154%

2

Popeşti-Leordeni

147%

3

Pantelimon

145%

4

Drumul Taberei

143%

5

Chiajna-Roşu

138%

6

Obor

133%

7

Militari

130%

8

Voluntari

125%

9

Apărătorii Patriei

124%

10

Titan

124%

11

Bucureştii Noi

123%

12

Crângaşi

118%

13

Theodor Pallady

109%

14

Colentina

107%

15

Ferentari

107%

16

Băneasa

107%

17

Rahova

103%

18

Vitan

102%

19

Aviaţiei

100%

20

Tineretului

99%

21

Cotroceni

98%

22

Pipera

97%

23

Ghencea

97%

24

Tei

91%

25

Berceni

90%

26

Herăstrău

88%

27

Iancului

84%

28

13 Septembrie

82%

29

Piaţa Unirii

77%

30

Primăverii

75%

31

Piaţa Romană

65%

32

Piaţa Victoriei

60%

 

 
Cei 10 factori de analiză a calităţii luaţi ȋn considerare de către specialiştii Investpoint ȋn realizarea topului sunt enumeraţi mai jos (factorii au punctaje de la 1-minim la 10-maxim): 
 
- procentul de spaţiu verde al zonei (parcuri, zone înverzite); 
 
- ȋn cât timp se poate ajunge la cea mai apropiată staţie de metrou; 
 
- distanţa faţă de Piaţa Victoriei – conectivitatea faţă de centrul Bucureştiului (zona centrală de birouri);
 
- distanţa (în minute de mers pe jos) de cel mai apropiat hipermarket; 
 
- valoarea acceleraţiei solului în cazul unui seism major (conform hărţii de risc seismic Bucureşti); 
 
- nivelul de zgomot mediu la nivelul zonei, în special pe timp de noapte (conform harta zgomotului pe timp de noapte de pe site-ul PMB); 
 
- densitatea medie pe mp pe zonă (nivelul aglomerării urbane); 
 
- numărul construcţiilor noi din zona analizată (ex: 30% dezvoltat între 1960-1990, 60% dezvoltat 1990-2010 şi 10% dezvoltat între 2010 şi 2020); 
 
- numărul de unităţi de învăţământ (grădiniţe, şcoli, universităţi) ce deservesc zona; 
 
- numărul de spitale/policlinici ce deservesc zona. 
 
Ȋn ceea ce priveşte preţurile medii pentru apartamente noi de două camere, cele mai ieftine apartamente se găsesc în cartierele Chiajna-Roşu, Ferentari şi Popeşti Leordeni. Costurile pe metru pătrat util sunt de 840 Euro, 980 Euro, respectiv 1.040 Euro. Aceasta ȋn timp ce preţul mediu pe Bucureşti, pentru apartamentele noi, de două camere, este de 1.640 Euro/mp. 
 
 
 
Cele trei zone din Bucureşti cu cel mai bun standard al locuirii, din punct de vedere imobiliar, sunt Cotroceni, Primăverii şi Herăstrău. Principalele elemente care au stat la baza ȋntocmirii acestui clasament sunt procentul de spaţiu verde al zonei, distanţa faţă de metrou, centru, hypermarket, riscul seismic şi nivelul de zgomot al cartierului, aglomerarea urbană, vechimea construcţiilor precum şi abundenţa sau absenţa unităţilor de învăţământ şi a policlinicilor/spitalelor. 
 
 
 
 
De ce ţin bucureştenii cont atunci când ȋşi aleg locuinţa?
 
,,Din experienţa studiilor de fezabilitate efectuate de-a lungul anilor, am observat că obişnuinţa este cel mai important factor în alegerea unei locuinţe. Astfel, dacă o persoană s-a obişnuit în zona Romană-Victoriei şi s-a familiarizat cu magazinele, parcurile şi zonele de interes ale cartierului, este foarte dificil să facă mutarea spre Popeşti-Leordeni sau Chiajna-Roşu – chiar dacă nivelul preţurilor nu este comparabil. Un exemplu elocvent se referă la persoanele în vârstă, ce preferă să locuiască în cartierele centrale ale Bucureştiului, în locaţii scumpe, dar neamenajate, în ciuda raţionamentului care ne arată că dacă s-ar muta spre o zonă periferică ar avea destui bani pentru un apartament nou şi ar rămâne cu un surplus de lichidităţi. Pentru aceştia, calitatea vieţii în zonele centrale nu poate fi compensată cu sumele de bani sau confortul interior al unui apartament nou în zonele periferice ale Bucureştiului”, explică Cristian Nicola, fondatorul Investpoint. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările