Ideile opoziţiei pentru salvarea economiei: Cel mult 7 taxe, pensii bazate doar pe contributivitate, îngheţarea subvenţiilor şi ajutoarelor de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PNL Florin Cîţu a enumerat luni mai multe măsuri care ar putea fi luate pentru a repune economia pe direcţia corectă, precum rescrierea de la zero a Codului Fiscal, urmând să existe cel mult 7 taxe, un sistem de pensii bazat doar pe contributivitate, majorarea la 6% a contribuţiei la Pilonul II, eliminarea supraaccizei la combustibil şi a suprataxării muncii part-time, dar şi îngheţarea subvenţiilor şi ajutoarelor de stat.

„Economia o să fie praf după aceşti ani de guvernare neo-comunistă. Totuşi, eu zic că se poate să ne salvăm. Câteva lucruri care sunt importante din punctul meu de vedere pentru a repune economia pe direcţia corectă-dezvoltare şi bunăstare pe termen lung”, scrie Cîţu, pe Facebook. Redăm mai jos integral sugestiile sale.

„În primele 24 de ore:               

- anulat TVA defalcat

- eliminat supraacciza combustibil

- anulat supraimpozitarea contractelor part-time

- plata contribuţii sociale doar pentru venituri din salariu (eliminarea obligativităţii plăţii contribuţiilor pentru veniturile din bonus sau chirii, de exemplu)

- creşterea contribuţiei de la 3,7% la 6%, în primă fază, la Pilonul II de pensii

Analiză şi decizie în primele 30 de zile:

- îngheţarea subvenţiilor şi programelor de ajutoare/garanţîi de stat. Dacă în urma analizelor se arată că un 1 leu chetuit de stat prin aceste programe aduce în economie cel puţin 1,1 lei, atunci acele programe rămân. Altfel, aceste mite electorale finanţate din banii contribuabililor dispar.

Repere importante, din punctul meu de vedere, pentru guvernarea PNL:

- Foarte important: retorică pozitivă la adresa antreprenorilor şi a investitorilor (adevăraţi eroi într-o economie)

- rescrierea de la zero a codului fiscal - cel mult 7 taxe, eliminarea majorităţii deductibilităţilor (principiul TMBM - taxe mici baza mare)

- sistem de pensii bazat DOAR pe contributivitate

- dezvoltarea sistemului de pensii private pentru a prelua majoritatea pensiilor din economie

- creşterea salariului minim corelată cu productivitatea (eliminarea deciziei politice)

- veniturile din exploatarea resurselor naturale rămân la autorităţile locale.

- eliminarea barierelor de intrare pe pieţele din România ( reducerea numărului de autorizaţii, maxim 30 zile pentru eliberare). Inclusiv (sau mai ales) pe piaţă financiar-bancară.

- schimbarea legii insolvenţei, ieşirea companiilor falimentare de pe piaţă să se facă mult mai rapid (astfel resursele din economie, capital, forţă de muncă nu rămân blocate)

România trebuie să devină o economie care îi motivează (nu subvenţionează) pe români să-şi asume riscul şi să devină antreprenori. Iar aceşti antreprenori trebuie să ştie că nu vor mai fi stigmatizaţi de societate atunci când dau faliment. Din contră”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite