Heineken închide fabrica din Constanța: „A funcţionat mult sub capacitate de câţiva ani”

0
Publicat:

Heineken România a anunţat, marţi, că intenţionează să-şi înceteze activitatea de producţie la fabrica din Constanţa, cu aproximaţie din septembrie 2023.

Heineken va înceta producţia de bere la fabrica din Constanţa, Foto: Heineken
Heineken va înceta producţia de bere la fabrica din Constanţa, Foto: Heineken

Suntem mândri de tradiţia noastră în fabricarea berii, din Constanţa, însă fabrica a funcţionat mult sub capacitate de câţiva ani. Este necesar să avem cea mai eficientă amprentă de producţie pentru a asigura creşterea şi investiţii suplimentare, pe termen lung”, spun oficialii companiei.

Potrivit sursei citate, Heineken va transfera, în timp, elemente ale capacităţilor de producţie şi ambalare ale fabricii din Constanţa către celelalte fabrici, din Craiova, Miercurea Ciuc şi Ungheni.

„Vom continua, de asemenea, să investim semnificativ în cele trei fabrici rămase, pentru a ne susţine ambiţia de creştere şi dezvoltare durabilă, păstrând o prezenţă puternică pe piaţa românească şi în comunităţile în care activăm. Cunoaştem impactul pe care această decizie îl are asupra colegilor noştri din Constanţa, ale căror muncă şi dăruire le respectăm şi le apreciem profund. În acest moment, ne concentrăm să îi sprijinim pe colegii noştri în mod corespunzător pe durata acestei tranziţii”, au mai spus responsabilii companiei.

Heineken are un portofoliu de peste 300 de mărci de bere şi cidru internaţionale, regionale şi locale. La nivel mondial, compania este prezentă în peste 70 de ţări şi are 80.000 de angajaţi.

Compania are patru fabrici în România şi peste 1.100 de angajaţi.

Cu cât a crescut costul de producție 

Conform primului Indice al berii realizat de platforma socială de investiții eToro, la începutul acestei luni, costul materiilor prime necesare pentru producția, ambalarea și transportul berii a crescut cu 62% în ultimii doi ani.

„Indicele berii” (indice ponderat simplu) de la eToro se bazează pe prețurile curente la vedere ale unui coș de șase mărfuri necesare pentru producerea și vânzarea berii - grâu, orz, orez, malț, aluminiu (pentru cutii) și combustibil (pentru transport și agricultură). Începând cu 20 august 2020 , indicele berii a crescut cu 62%, războiul din Ucraina jucând un rol semnificativ în ce privește costurile cu care se confruntă în prezent producătorii de bere.

În România, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) , creșterea prețurilor la bere a fost mai moderată decât inflația. În iulie 2021, prețul berii a crescut cu 2,54% față de iulie 2020 și cu încă 8,02% în iulie 2022 față de aceeași lună din 2021.

Potrivit datelor eToro, combustibilul - necesar atât pentru cultivarea ingredientelor din bere, cât și pentru transportul produsului - a înregistrat cea mai mare creștere de preț dintre toate articolele luate în calcul pentru Indicele berii, costul său sărind cu 138%, în mare parte datorită războiului din Ucraina și aprovizionării restrânse cu țiței provenit din Rusia.

Costurile orzului și ale malțului au crescut, de asemenea, vertiginos, cu 104% și, respectiv, 87% în aceeași perioadă, tot în mare parte datorită perturbărilor cauzate de război, Rusia și Ucraina furnizând în jur de 30% din exporturile mondiale de orz.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite