Harta restanţierilor la bănci: datornicii din judeţele Vâlcea, Giurgiu şi Sălaj, în vârful clasamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La sfârşitul lunii mai, aproape 700.000 de persoane fizice erau restanţieri la bănci FOTO Adevărul
La sfârşitul lunii mai, aproape 700.000 de persoane fizice erau restanţieri la bănci FOTO Adevărul

Populaţia şi firmele din judeţele Vâlcea, Giurgiu şi Sălaj înregistrează restanţe pentru o cincime din valoarea împrumuturilor luate de la bănci. Valoarea restanţelor la credite contractate de populaţie şi firme a scăzut cu peste 6% în primul semestru al acestui an, până la echivalentul a 5,2 miliarde de euro, în timp ce soldul împrumuturilor a crescut cu mai puţin de 2%, la 48,6 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

În condiţiile în care valoarea restanţelor a scăzut, iar cea a soldului de împrumuturi a crescut uşor, ponderea sumelor restante în total credite s-a redus de la 11,63% în decembrie 2014 la 10,72% la sfârşitul lunii iunie a acestui an. 

Vâlcea, judeţ campion la restanţe

Primul loc în topul restanţierilor la credite, în funcţie de ponderea sumelor restante în totalul împrumuturilor contractate, este ocupat de persoanele fizice şi persoanele juridice din judeţul Vâlcea. Aici, pentru 21,6% din valoarea creditelor se înregistrează restanţe. Valoarea lor se ridica la 513 milioane de lei (115 milioane de euro) la sfârşitul lunii iunie şi era mai mare cu peste 10% faţă de sfârşitul anului trecut. La sfârşitul lunii iunie, rata şomajului din judeţul Vâlcea se ridica la 5,75%, peste media naţională de 4,94%, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. În plus, combinatul Oltchim, aflat în insolvenţă, are datorii de 229 de milioane de lei către BCR şi de 160 de milioane de lei către Banca Transilvania, potrivit listei creditorilor societăţii de stat, publicată la începutul acestui an.   

Locul al doilea în topul restanţierilor la credite este ocupat de populaţia şi firmele din judeţul Giurgiu, cu o pondere a sumelor restante în totalul creditelor de aproape 20%. Valoarea restanţelor se ridica în judeţul Giurgiu la 175 de milioane de lei (39 de milioane de euro). Aici, rata şomajului se ridica la 7,09% la sfârşitul primului semestru. Ultimul loc pe podium este ocupat de judeţul Sălaj, cu restanţe pentru aproape 20% din totalul creditelor. Totuşi, restanţele au scăzut cu peste 20% în Sălaj în prima jumătate a acestui an.   

Gorjenii, cei mai bun-platnici

La polul opus, în rândul celor mai bun-platnici, se înscriu persoanele fizice şi juridice din judeţele Gorj, Dâmboviţa şi Covasna. În Gorj, se înregistrează restanţe pentru doar 4,3% din valoarea creditelor acordate, iar în Dâmboviţa – pentru 5,95%, iar valoarea sumelor cu întârzieri la plată nu depăşeşte în niciunul dintre cele două judeţe 120 de milioane de lei (27 de milioane de euro). În judeţul Covasna, soldul creditelor se ridica la finele lunii iunie la 785 de milioane de lei (175,5 milioane de euro) şi se înregistrau restanţe de numai 54 de milioane de lei (12 milioane de euro), respectiv 6,8%.   

Bucureşti, peste o treime din restanţe

În Bucureşti şi Ilfov, valoarea restanţelor la creditele contractate de populaţie şi firme se ridica la sfârşitul lunii iunie la 8,38 miliarde de lei (1,87 miliarde de euro), în scădere cu 4%, reprezentând 36% din totalul sumelor restante la nivel naţional. Totuşi, acestea ocupau o pondere de mai puţin de 10% în soldul creditelor contractate. 

Aproape 60% din restanţe se înregistrează la creditele în valută, respectiv 13,75 miliarde de lei (echivalentul a 3 miliarde de euro), iar 40% - la împrumuturile în lei, respectiv 9,56 milioane de lei. La începutul acestui an, cursul de schimb pentru francul elveţian şi pentru dolar a înregistrat o creştere semnificativă şi a rămas în jurul acestor valori, ceea ce a determinat ca mulţi datornici la bănci să nu-şi mai poată rambursa împrumuturile la termen. Astfel, francul elveţian s-a apreciat de la începutul anului cu 11,5% în raport cu moneda naţională, iar dolarul american – cu 5,7%. 

Harta restantierilor judet cu judet - iunie 2015
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite