Guvernul trece rectificarea bugetară fără avizul CSAT, doar din ambiţie
0Ambiţia Guvernului PSD de a nu ajunge la un numitor comun cu serviciile secrete, pe care nu le poate controla, dar nici nu preşedintele Klaus Iohannis a culminat miercuri cu decizia fără precedent a Executivului de a aproba rectificarea bugetară, care taie bugetele instituţiilor de forţă, fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a anunţat că Guvernul a adoptat pe de-a-ntregul rectificarea bugetară şi a menţionat că bugetele structurilor din CSAT (MAPN, MAI, SRI, SIE, SPP) au rectificare negativă, dar nu există niciun impediment ca ceea ce au angajat să fie dus la bun sfârşit. Totodată, premierul Viorica Dăncilă a motivat urgenţa aprobării rectificării prin faptul că „oamenii au nevoie de investiţii, de medicamente, de pensii şi salarii achitate la timp”.
Această decizie reprezintă o palmă dată din ambiţie atât preşedintelui, cât şi instituţiilor de forţă. Asta pentru că Guvernul putea alege să modifice doar bugetele celorlalte instituţii, pentru că a anunţat o rectificare bugetară puternic pozitivă, cu încasări peste program, „record” chiar, care i-ar fi permis acoperirea sumelor necesare pentru „pensii şi salarii”. Instituţia ar fi putut apoi să continue în CSAT discuţiile pe rectificarea care taie din banii serviciilor secrete şi ai instituţiilor de apărare.
Decizia prim-ministrului de a refuza dialogul pe o problemă urgentă şi de importanţă deosebită conduce la un blocaj instituţional Klaus Iohannis preşedintele României
Portiţă juridică de scăpare
Klaus Iohannis a condamnat ulterior adoptarea proiectului rectificării bugetare de către Guvern fără avizul CSAT şi i-a solicitat cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă pentru rectificare, acesta fiind singurul care poate ataca la CCR ordonanţa de adoptare a rectificării.
Însă Guvernul a găsit o portiţă de scăpare prin care să înainteze cu rectificarea bugetară, chiar fără avizul CSAT: un punct de vedere de la Ministerul Justiţiei care invocă o decizie a Curţii Constituţionale a României.
Într-o decizie din anul 2015, CCR a stabilit că doar solicitarea avizului este necesară, nu şi primirea acestuia. „Lipsa avizului autorităţilor publice implicate nu conduce în mod automat la neconstituţionalitatea legii asupra căreia acesta nu a fost dat, întrucât ceea ce prevalează constă în obligaţia Guvernului de a-l solicita”, se arată într-o motivare a CCR.
Întâlnire fără rost
Înainte ca rectificarea să fie adoptată, preşedintele i-a chemat la consultări la Cotroceni atât pe premierul Viorica Dăncilă, cât şi pe alţi reprezentanţi ai Guvernului. Aşteptându-se probabil ca rectificarea să nu treacă, preşedintele a spus că după aceste consultări va convoca o nouă şedinţă a CSAT în vederea reluării discuţiilor privind bugetele serviciilor secrete.
Însă, pe de-o parte, Guvernul i-a dat peste nas cu adoptarea rectificării, iar pe de cealaltă parte, Viorica Dăncilă i-a răspuns că în ziua consultărilor pleacă în Spania, pentru că are acolo o vizită oficială.
În schimb, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat, după şedinţa de Guvern, faptul că la Palatul Cotroceni vor merge el şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Odată adoptată, rectificarea nu mai poate fi schimbată. Însă Teodorovici a spus că va merge la Cotroceni pentru a prezenta „răspunsurile la întrebările pe care domnul preşedinte le are, pe care le putea obţine şi în şedinţa CSAT”.