Guvernul obligă companiile de stat să cedeze la buget cea mai mare parte din profit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Guvernul a adoptat un memorandum care obligă companiile de stat să cedeze aproape tot profitul pe care l-au făcut, anul trecut, la buget.

Astfel, într-un comunicat publicat luni de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), compania naţională de transport a energiei electrice Transelectrica anunţă că Secretariatul General al Guvernului a cerut societăţii să distribuie 90% din profit drept dividende la bugetul de stat.

„Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA informează publicul investitor cu privire la faptul că în data de 28-05-2021 a înregistrat adresa acţionarului majoritar (reprezentat legal prin Secretariatul General al Guvernului), având ca subiect Memorandumul cu tema: Mandatarea reprezentanţilor statului în Adunarea Generală a Acţionarilor/Consiliul de Administraţie, după caz, la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2020 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat, în vederea ducerii la îndeplinire a prevederilor acestuia”, transmite BVB.

În data de 22 iunie, acţionarii Transelectrica se vor întâlni pentru aprobarea situaţiilor financiare şi distribuirea de dividende.

Compania naţională Transelectrica a raportat un profit contabil rămas după deducerea impozitului pe profit de 139 milioane de lei în 2020, în urcare cu 18,3% faţă de 2019.

Transgaz, obligată să renunţe la aproape tot profitul

Săptămâna trecută şi transportatorul naţional de gaze Transgaz a anunţat că SGG solicită companiei să repartizeze o cotă de minim 90% din profitul net realizat în anul 2020 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat.

Potrivit Hotnews.ro, Transgaz va fi obligată să renunţe la minimum 90% din cele 230 milioane de lei cât a fost profitul pe 2020, în condiţiile în care a programat investiţii de peste 800 de milioane de lei anul acestea. 

Anul trecut, Guvernul nu a forţat Transgaz să renunţe la aproape tot profitul, ci i-a cerut repartizarea a doar 255 milioane de lei din 446 milioane de lei. Era pentru prima oară după trei ani de guvernare PSD când Transgaz a rămas cu bani în conturi din profituri.

O altă companie afectată este Hidroelectrica. Aceasta a fost deja obligată, chiar înainte să apară memorandumul, să transforme tot profitul în dividende. Din profitul net de 1,30 miliarde de lei obţinut în 2020, Ministerul Energiei şi Fondul Proprietatea au decis să repartizeze sub formă de dividende 1,28 miliarde de lei. 

Alte 17,8 milioane de lei reprezintă participarea salariaţilor la profit. Cu alte cuvinte, tot profitul a fost luat şi nu a mai rămas nimic pentru investiţii. Mai mult, acţionarii au luat şi 1 miliard de lei din rezerve. 

Care sunt explicaţiile autorităţiilor

Premierul Florin Cîţu a încercat să explice decizia Guvernului de a cere companiilor de stat şi regiilor autonome repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat al anului 2020, sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat, prin faptul că o parte consistentă din profituri erau alocate „pentru bonusurile managerilor, excursii şi team-buildinguri în destinaţii exotice”.

Acesta spune că acum, odată cu aprobarea bugetului de stat, acele dividende merg către finanţele ţării.

„Banii companiilor de stat pentru investiţii rămân. M-am uitat la banii de investiţii în aceste companii de stat şi mulţi dintre aceşti bani rămân acolo. Ceea ce nu rămâne acolo, ceea ce se întâmplă cu aceşti bani, dividende de fiecare dată se duc în bonusuri pentru manageri, în excursii, în team-buildinguri prin America Latină şi aşa mai departe…la mai multe companii de stat. Nu afectează planurile de investiţii ale acestor companii. 

Afectează acele bonusuri nemeritate de foarte multe ori sau excursii şi team-buildinguri pe care le făceau prin tot felul de ţări exotice. M-am uitat la planurile de investiţii şi anul trecut şi mi-au spus acelaşi lucru, că vor face investiţii cu aceiaşi bani, şi n-au făcut. Este o poveste care funcţionează ani de zile. Este o poveste a managerilor din companii. De aceea este nevoie de reformă”, a spus Cîţu, la Digi 24.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite