Guvernul le dă primarilor o mare oportunitate de şpagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii din turism spun că primarii vor emite avizele necesare în domeniu în funcţie de valoarea „bacşişului“ primit FOTO Adevărul
Reprezentanţii din turism spun că primarii vor emite avizele necesare în domeniu în funcţie de valoarea „bacşişului“ primit FOTO Adevărul

Executivul vrea să transfere autorităţilor locale atribuţiile de clasificare a hotelurilor şi pensiunilor, de avizare a plajelor şi pârtiilor şi de emitere a brevetelor în turism, dând primarilor, lipsiţi de expertiză, posibilitate de a profita în mod oneros de această descentralizare.

Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism a lansat în dezbatere publică strategia de descentralizare în domeniul turismului în perioada 2014-2016, proiect prin care primarii ar urma să aibă puteri depline în domeniu. Patronatele din turism au reacţionat dur, susţin că măsura va genera corupţie la nivel local şi că va fi folosită ca instrument politic. 

Strategia respectivă nu este nimic altceva decât o formă mai extinsă a Titlului IV – „Măsuri de descentralizare în domeniul turismului“ din Legea descentralizării, declarată neconstituţională la începutul acestui an. 

Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, condus de ministrul delegat Florin Jianu, propune ca până la sfârşitul lui 2016 să fie transferate de la nivelul autorităţilor administraţiei publice centrale, respectiv Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT), către autorităţile administraţiei publice clasificarea structurilor de cazare şi a celor de alimentaţie publică, autorizarea turistică a plajelor şi a agrementului nautic, omologarea pârtiilor de schi şi a traseelor turistice montane şi acreditarea centrelor naţionale de informare şi promovare turistică.

De asemenea, strategia prevede transferul în competenţa primăriilor şi emiterea brevetului de turism şi administrarea registrelor locale ale patrimoniului turistic. În plus, primăriile vor emite avizul de specialitate pentru documentaţii de urbanism şi amenajare a teritoriului privind zone şi staţiuni turistice, pentru documentaţii tehnice privind amplasamentul, conformarea şi funcţionalitatea construcţiilor noi cu destinaţie turistică, dar şi multe alte avize. 

Cum justifică Departamentul această măsură? „Prin descentralizarea competenţelor, beneficiarii autorizaţiilor şi avizelor de specialitate vor intra în posesia acestora mult mai repede“, se arată în proiectul de strategie.

 

Măsură testată printr-o fază pilot

Autoritatea Naţională pentru Turism, instituţia care are în prezent atribuţiile ce ar urma să fie transferate primarilor, ar urma să se ocupe de elaborarea politicilor şi strategiilor naţionale, reglementarea, monitorizarea, controlul şi inspecţia în domeniul turismului. Prevederile strategiei vor fi iniţial testate printr-un proiect, derulat în a doua jumătate a anului, urmând ca apoi să fie extinse la nivel naţional. 

„Familia primarului, invitată la restaurant“

Patronatele din turism se opun strategiei de descentralizare în domeniul turismului şi susţin că măsura va genera corupţie la nivel local şi va bloca investiţiile. În plus, reprezentanţii din turism susţin că autorităţile locale nu dispun de nicio expertiză în domeniu şi se va ajunge, din bună sau rea-voinţă, în situaţia în care hoteluri de două stele vor fi clasificate ca având cinci stele pentru că „aşa vrea nea Costică, primarul“.  

„Noi suntem nemulţumiţi chiar şi de modul în care se face clasificarea în condiţiile în care sunt la ANT oameni care doar asta fac de 20 de ani şi sunt nişte specialişti. Acum, cu descentralizarea, o dăm în Stan şi Bran. Haideţi să ne imaginăm comuna Vadu, care are plajă şi se apucă să dea licenţe şi brevete la spaţii de cazare, comuna având un primar şi şase salariaţi, dintre care unul e şofer“, a declarat Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), potrivit Mediafax. Burcea spune şi că descentralizarea va permite primarilor să acorde sau nu autorizaţii pe criterii politice. 

„Dăm cu bună ştiinţă posibilitatea ca plajele, râurile, şi alte atracţii turistice, să fie furate şi făcute praf. Dacă autorizarea o dai în provincie, va fi folosită din punct de vedere politic - nu-ţi dau licenţă, nu-ţi dau brevet decât dacă... În momentul de faţă România nu este pregătită pentru o astfel de descentralizare. Acum generează corupţie şi se alege praful“, a mai spus el.

Şi Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi, totodată, cel mai mare investitor în turismul de pe litoral, unde deţine 4.000 de locuri de cazare, crede că autorităţile locale nu sunt pregătite pentru descentralizare şi că, dacă li se va da putere mare unor primari, investiţiile vor fi blocate pe o scară foarte largă. „Ministerele, cu toate problemele lor, au dat dovadă că au totuşi oameni mai responsabili decât un primar care stă pe un scaun şi acum se trezeşte cu toată puterea în mâna lui“, a adăugat Murad.

Dan Matei Agathon, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii, susţine, la rândul său, că problemele dintre proprietarul de unitate turistică şi reprezentantul primăriei vor ajunge să-şi găsească rezolvare „în restaurant“. 

„Una e să vină o comisie de la Bucureşti şi să vadă dacă sunt respectate condiţiile de certificare, alta e să se ducă proprietarul de hotel la primar, cu săru’mâna, să-i zică «veniţi şi mai staţi pe la noi vreo săptămână». Iar persoana din primărie poate să compare ce spune legea cu ce dotări are unitatea de cazare sau, mul mai simplu, să coboare la restaurant şi să rezolve problema. Cred că niciun primar serios, cu atâtea probleme pe cap, nu va accepta să-şi asume şi prerogativele de certificare“, a spus Agathon.

Filipescu pleacă de la şefia ANT

Răzvan Filipescu va pleca în septembrie de la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Turism şi va ocupa o funcţie de conducere într-un minister, potrivit mai multor surse din zona politică şi turism, care dau ca motiv al mutării tensiunile dintre el şi ministrul pentru IMM şi Turism, Florin Jianu, potrivit Mediafax.

Răzvan Filipescu a fost numit preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) în luna aprilie 2013 printr-o decizie a premierului Victor Ponta. ANT se află în subordinea Ministerului Economiei şi în coordonarea ministrului delegat pentru IMM, mediul de afaceri şi turism. Filipescu are rang de secretar de stat. 

Ce atribuţii vor avea primarii în turism

Competenţele care vor fi transferate de la Autoritatea Naţională pentru Turism către primării vizează:

** Clasificarea structurilor de cazare (hoteluri şi pensiuni); 

** Clasificarea structurilor de alimentaţie publică; 

** Autorizarea turistică a plajelor; 

** Autorizarea turistică a agrementului nautic; 

** Omologarea pârtiilor de schi; 

** Omologarea traseelor turistice montane; 

** Acreditarea centrelor naţionale de informare şi promovare turistică;

** Emiterea brevetului de turism; 

** Administrarea registrelor locale ale patrimoniului turistic; 

** Emiterea avizului pentru documentaţii de urbanism şi amenajare a teritoriului privind zone şi staţiuni turistice; 

** Emiterea avizului pentru documentaţii tehnice privind amplasamentul, conformarea şi funcţionalitatea construcţiilor noi cu destinaţie turistică; 

** Emiterea avizului pentru documentaţii privind funcţionalitatea specifică a construcţiilor existente din domeniul turismului, supuse lucrărilor de modernizare, reamenajare, extinderi sau altor lucrări care modifică funcţia turistică a acestora; 

** Emiterea avizului pentru documentaţii privind construcţiile ce urmează a fi modificate structural şi funcţional în scopul primirii unei funcţionalităţi cu profil turistic.  

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite