Guvernul Ciucă, tot înainte spre recesiune. Un analist economic explică unde ne vor duce măsurile guvernanților

0
Publicat:

Anul viitor va fi anul recesiunii în Europa și în România, este convins analistul Adrian Negrescu. Principalele cauze, în opinia sa, sunt: inflația uriașă, criza energetică, creșterea fiscalității și lipsa restructurării aparatului public.

Analistul economic Adrian Negrescu anunță vremuri grele. FOTO Arhivă personală
Analistul economic Adrian Negrescu anunță vremuri grele. FOTO Arhivă personală

România, la fel ca cea mai mare parte a Europei, se confruntă cu niveluri record ale inflației, raportat la ultimele două decenii. Acest lucru a erodat foarte mult puterea de cumpărare a populației și va continua să o facă. Deocamdată, singurul câștigător de pe urma inflației este statul. Numai că asta se va întoarce împotriva economiei, spune analistul economic Adrian Negrescu.

Inflația este cea mai perfidă taxă inventată la nivel internațional, este mama tuturor taxelor pe care statele, de regulă, o aplică atunci când au probleme, când nu vor să ia măsuri de reformă, când vor să mențină un sistem și să-și mențină privilegiile forțând mediul privat, forțând oamenii, contribuabilii să îi dea mai mulți bani, păcălindu-i practic că o duc mai bine. Pentru că, crescând salariile, cresc și prețurile, crescând prețurile se vede, pentru că și mai mult se păcălesc din suta de lei pe care autoritățile, din păcate, le-o promit de fiecare dată, sută de lei care nu acoperă niciodată nivelul inflației percepute practic de fiecare dintre noi”, explică analistul.

„Suntem ca o mașină rămasă fără benzină pe autostradă”

Însă și beneficiile statului, care momentan profită de această inflație, vor fi doar pe termen scurt. Asta pentru că inflația este o armă cu două tăișuri, iar toate semnele arată deja o industrie gripată și tot mai multe probleme.

„Cert este că industria, principalul său motor, înregistrează o scădere semnificativă, o contribuție negativă la produsul intern brut. Cel puțin așa arată în primele două trimestre, astfel încât nici măcar consumul nu mai reprezintă un motor economic care să propulseze practic economia pe un trend pozitiv. Suntem ca o mașină care se află pe autostradă și rămâne fără benzină”, subliniază expertul.

În situația dată, este foarte posibil ca România să aibă nevoie de ajutorul FMI într-un viitor nu prea îndepărtat, mai spune Negrescu.

Din păcate, în momentul de față economia din punct de vedere al consumului scade semnificativ pe fondul inflației, pe fondul puterii de cumpărare. Dobânzile din ce in ce mai mari la credite vin și pun presiune atât pe populație, cât și pe mediul de afaceri. Iar autoritățile întârzie să ia măsurile necesare pentru a asigura practic acestei economii o traiectorie predictibilă mai ales în 2023. Mergem ca pe Titanic în momentul de față. Noi ne scufundăm din punct de vedere economic și încercăm fiecare să ne salvăm, noi pasagerii, în timp ce politicienii pe punte cântă de zor arii electorale și nu sunt deciși cum să conducă această nava, această Românie, departe de locul în care s-a lovit parcă de ghețarul prețurilor”, descrie Negrescu plastic situația.

Adevărul despre inflația din România

El spune că inflația situată în jurul valorii de 15% în România a erodat, de fapt, puterea de cumpărare a populației cu cel puțin 40%. Adrian Negrescu a comparat chiar situația de acum cu cea din 2009, când, pe fondul unei crize uriașe, au fost tăiate salariile și pensiile cu 25%, iar un an mai târziu a crescut TVA-ul de la 19% la 24%. Acum, Guvernul nu a tăiat direct salariile și pensiile, dar a lăsat inflația să facă același lucru.

Pensiile, salariile scad în România. Și scad de un an și jumătate, urmare a efectelor inflației. Gândiți-vă că pensionarii au pierdut undeva între 30 și 35% din pensie prin prisma faptului că inflația percepută de ei este una mult mai mare decât media calculată de INS. Pentru că la ei consumul principal ce e? E vorba de produse alimentare de bază care s-au scumpit cu 60-70%, utilități care s-au scumpit în unele cazuri cu 50-55%, și medicamente ale căror prețuri au crescut cu 40-45%. Deci inflația medie percepută de ei e undeva la 40%, așa că putem spune că pensiile au scăzut în mod real în România”, a adăugat Negrescu.

„Inflația a erodat puternic economia și puterea de cumpărare a oamenilor”

Analistul nu are nicio îndoială că din 2023 vom intra în recesiune. Singura întrebare care se pune, spune el, este dacă va fi o recesiune tehnică și care se va întinde pe două sau trei trimestre și în limite rezonabile sau dacă va duce la o criză mai adâncă.

Marea problemă în România o reprezintă inflația. Inflația care ne-a erodat puternic atât economia, cât și puterea de cumpărare a oamenilor, care a săpat puternic în încrederea investitorilor, în modul în care se face business în România. Blocajul financiar din această perspectivă s-a accentuat foarte mult, investitorii nu mai au curaj să deschidă noi afaceri în condițiile în care prețurile cresc de pe o zi pe alta, iar principalul vector negativ din punctul meu de vedere îl reprezintă prețurile la energie, gaze și carburanți pe care dintr-o dată nu reușim să le stăvilim prin niște măsuri sustenabile care să nu ducă economia la recesiune”, mai spune el.

Unde se greșește și ce se mai poate face

În opinia sa, autoritățile nu au luat cele mai potrivite măsuri pentru a opri căderea economiei. De fapt, măsurile luate nu au făcut decât să accentueze turbulențele economice.

Autoritățile de la noi, din păcate, încearcă să panseze realitatea cu tot felul de vouchere, așa-numitele pansamente economice, dar care nu rezolvă problema pentru că România e ca un bolnav în comă ajuns la terapie intensivă și noi îl tratăm cu algocalmine”, a punctat analistul.

În schimb, autoritățile ar trebui să ia urgent, în ceasul al 12-lea, măsuri ferme, dure din anumite puncte de vedere, dar care ar putea stopa sau măcar limita căderea economică.

„E o situație gravă din care nu putem ieși decât prin măsuri dure, dar necesare. Unu: o restructurare a aparatului public și o reducere a cheltuielilor publice care continuă să crească, dovadă rezultatele la opt luni, execuția bugetară la opt luni. Trebuie redusă fiscalitatea pe zona de energie pentru că e singura soluție în momentul de față pentru a face practic energia, gazele posibil de plătit de către populație și de către companii. Noi chiar dacă supraimpozităm jucătorii din energie asta nu înseamnă că populația și firmele vor plăti mai puțin. Ținta noastră - din perspectiva autorităților - este total greșită raportat la realitatea din economie. Suntem într-o situație in care, din păcate, pe zi ce trece, luăm măsuri tot mai proaste”, avertizează expertul.

Scenariu sumbru: 500.000 de șomeri

În condițiile în care deja toate datele oficiale ale Registrului Comerțului arată că numărul firmelor cu probleme crește de la o lună la alta, nu este foarte greu de anticipat ce va urma. Noile taxe, combinate cu inflația vor sugruma și mai mult economia și vor provoca victime în rândul companiilor private. Asta înseamnă un șomaj ridicat și probleme sociale care vin într-un moment cum nu se poate mai delicat.

„Din păcate, 2023, având în vedere această inflație galopantă, având în vedere efectele conexe cum sunt creșterea dobânzilor la credite, măsurile de ordin fiscal care au fost anunțate începând cu 1 ianuarie. Toate aceste noi taxe și impozite puse pe mediul de afaceri vor duce, din păcate, spre o recesiune. Noi suntem ca un bolnav care trebuie să treacă prin boală, adică prin recesiune pentru a ne face bine. Iar această recesiune va însemna, bineînțeles, pierderi de locuri de muncă și închideri de companii. Putem ajunge și la 500.000 de șomeri”, este scenariul sumbru prevăzut de Adrian Negrescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite