Guvernul adoptă astăzi, prin proiect de lege, suspendarea exportului de lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va adopta în şedinţa de astăzi un proiect de lege privind suspendarea exportului de lemn, şi nu o ordonanţă de urgenţă în acest scop, pentru a fi cât mai puţin criticabil, a anunţat premierul Victor Ponta.

„Tot astăzi, pentru a fi cât mai puţin criticabili de către instituţii internaţionale sau companii, adoptăm ca proiect de lege în procedură de urgenţă proiectul privind interzicerea temporară a exporturilor de lemn neprelucrat şi un sistem de licenţiere special pentru exporturi, pentru viitor, care va face un control şi o transparenţă extraordinară de care aveam de mult timp nevoie referitoare la exportul de lemn. Am discutat cu conducerea celor două camere şi cum domnul preşedinte Tăriceanu şi cu domnul preşedinte Zgonea şi se poate, într-o săptămână, în fiecare cameră, să trecem acest proiect de lege. L-am informat şi pe preşedintele Iohannis. Sunt convins că, în cele două camere, vom vedea încă o dată cine vrea să apere patromoniul forestier naţional şi cine face lobby pentru tot felul de firme şi exportatori de buşteni şi de lemn din România. Şi se vede la vot lucrul ăsta“, a spus Ponta la începutul şedinţei de Guvern. 

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat sâmbătă în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede suspendarea până la 31 august a exportului de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc.

De asemenea, un alt proiect de ordonanţă de urgenţă lansat tot sâmbătă în dezbatere publică prevede că în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, orice operaţiune de export şi livrare intra-comunitară trebuie să fie însoţită de licenţă.

„Licenţa se va emite pe fiecare operaţiune de export sau de livrare intra-comunitară şi va conţine următoarele: elemente de identificare a emitentului, solicitantului, provenienţa, încadrarea tarifară, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, preţul de vânzare, destinaţia, modalitatea de transport în afara ţării şi biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei României în cazul livrărilor intra-comunitare“, conform notei de fundamentare a celei de-a doua ordonanţe de urgenţă.

Cele două proiecte de act normativ au fost elaborate „având în vedere amploarea tăierilor ilegale de pădure din ultimii 10 ani, efectele acestora asupra sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor, precum şi impactul asupra mediului“.

Proiectele de OUG au fost elaborate de un grup de lucru format din experţii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite