Grevă spontană la CFR. Reacţia ministrului Sorin Grindeanu şi explicaţiile CFR Călători
0
Mai mulţi angajaţi ai CFR protestează luni dimineaţă faţă de măsurile anunţate de guvern în scopul limitării cheltuielilor bugetare pe anul viitor.
UPDATE 11,00: Protestul spontan feroviar nu se datorează CFR Călători.
CFR Călători a ţinut să precizeze că protestul spontan declanşat luni nu se datorează CFR Călători, fiind o acţiune sindicală feroviară a angajaţilor de la S.C.R.L. Braşov SA şi a CFR SA, ca urmare a prorogării până la data de 01.01.2023, a legii 195/2020, privind Statutul Personalului Feroviar, legiferată prin OUG 130/17.12.2021.
Pentru o informare corectă a opiniei publice, CFR Călători face următoarele precizări:
Societatea Comercială de Reparaţii Locomotive C.F.R. – S.C.R.L. Braşov SA este filială a CFR Călători SA, fiind la ora actuală în procedură de insolvenţă care intră sub incidenţa Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă (dosar nr. 4249/62/2014* – termen 19.11.2019).
Pentru CFR Călători SA, S.C.R.L. Braşov SA este un furnizor de servicii care pe bază contractuală asigură şi realizează mentenanţa curentă, reparaţii planificate şi accidentale ale materialului rulant motor al CFR Călători.
Pentru prestaţia efectuată de SCRL către CFR Călători plăţile sunt efectuate la zi, nefiind înregistrate restanţe. Personalul salariat aparţinând SCRL are toate drepturile încasate la zi (salarii, bonuri de masă, etc).
Pe raza regionalei Iaşi personalul aparţinând CFR SA a oprit trenurile CFR Călători în staţiile Iaşi, Paşcani, Roman şi Bacău cu semnalul pe culoarea roşie, fiind afectate trenurile 6002, 6461, 5603, 5401, 5432, 1541, 5402, 5461, 5415. De asemenea, acţiunea personalului aprarţinând CFR SA afectează circulaţia trenurilor şi pe raza regionalelor Bucureşti, Craiova, Galaţi.
În intervalul orar 9:00- 9:30 s-a reluat lucrul la SCRL Braşov în condiţii normale. Protestul SCRL nu a afecat circulaţia trenurilor CFR Călători.
În situaţia în care circulaţia trenurilor va fi afectată de continuarea protestului la CFR SA, pasagerii care au bilete/abonamente la trenurile afectate vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor/călătoriilor achiziţionate şi neutilizate (fie pentru întreaga rută, fie pentru distanţa neefectuată din ruta respectivă), conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare. Detalii pe www.cfrcalatori.ro, la secţiunea Trafic intern/Renunţarea la călătorie.
.....................................................................................................................................................................
UPDATE 10,30: Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că a discutat cu directorul general al companiei.
„Am discutat acum cu directorii generali şi economici de la CFR, pe date economice reale.
Este evident că sunt Companii în dificultate. Asta este realitatea şi nu trebuie să o ascundem.
Anul viitor toate Companiile, fie că vorbim despre CFR Infrastructură, fie că vorbim despre CFR Călători sau CFR Marfă, trebuie să treacă printr-un proces de eficientizare economică. Şi asta în acord cu prevederile PNRR.
Sunt deschis la dialog, dar bazat pe argumente economice sustenabile şi nu pe poziţii de forţă.
Bineînţeles că dialogul va continua până la găsirea celor mai bune soluţii.
Toate modurile de transport sunt prioritare pentru mine. Asta le-am transmis astăzi şi celor de la CFR”.
.....................................................................................................................................................................
Ştirea iniţială:
Anunţul a fost făcut pe reţelele de socializare.
Deocamdată nu sunt trenuri de călători a căror circulaţie să fie afectată. Peste 1500 de oameni din Braşov, Craiova, Iaşi, Bucureşti şi Sighetul Marmaţiei, angajaţi ai serviciilor care asigură reparaţia locomotivelor, refuză să intre la lucru.
„Protest spontan al salariaţilor CFR din staţia Sighetu Marmaţiei privind nemulţumirile legate de intenţia Guvernului de amânare a întrării în vigoare a Statutului Feroviarului”, scrie un angajat.
„Toţi CFR-iştii sunt în unităţi între 8.00 şi 10.00, aşteaptă un comunicat de la ministrul Transporturilor, în care să li se explice de ce s-a abandonat transportul feroviar în România.
Peste tot, în UE, ţările s-au lăudat cu infrastructură modernă şi cu trenuri noi care circulă cu viteză. La noi trebuie schimbate o treime din trenuri şi proiecte pentru celelalte două treimi şi nu s-a făcut nimic", a declarat Rodrigo Maxim, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România.
El a spus că momentan trenurile circulă după orarul stabilit, dar dacă cei care repară locomotivele vor mai opri lucru, nu vor mai fi condiţii pentru transportul feroviar, transmite Digi24.
Rodrigo Maxim a explicat la Digi24 care sunt motivele care îi nemulţumesc pe angajaţii CFR.
El a spus că oamenii sunt nemulţumiţi că le sunt îngheţate salariile şi că nu mai au bani pentru cheltuielile de zi cu zi.
"Cei intraţi în grevă au salariul minim, nu înţeleg de ce oameni calificaţi nu pot să îşi mai asigure existenţa.
Toate preţurile au crescut, facturile cresc, iar ei nu mai au cu ce să le plătească”, a adăugat sindicalistul, care a mai arătat că este pentru al doilea an când legea privind statutul angajaţilor din sistemul feroviar nu este aplicată, iar prevederile sale sunt amânate fără ca angajaţii din sistem să primească explicaţii.