Gigantul rus Gazprom a obținut un profit de 45 de milioane de euro în Marea Nordului

0
Publicat:

Gigantul energetic rus Gazprom a obținut anul trecut 45 de milioane de euro de pe urma câmpului său de gaze din Marea Nordului.

Gazprom FOTO: Shutterstock
Gazprom FOTO: Shutterstock

Gazprom produce gaze din câmpul Sillimanite, care se întinde în apele britanice și olandeze, din 2020, scrie bbc.com.

Zăcământul Sillimanite, care se află la 200 km de coasta olandeză, este operat în cadrul unui joint venture între firma rusă Gazprom și compania germană Wintershall. Gazul produs din zăcământ este preluat pe uscat în Olanda.

Deși nu se sugerează că acest acord este ilegal, Regatul Unit, SUA și UE au introdus sancțiuni economice dure menite să limiteze capacitatea Rusiei de a profita de pe urma exporturilor de energie, cu scopul de a limita capacitatea acesteia de a-și finanța războiul din Ucraina.

O serie de directori ai Gazprom, inclusiv directorul general Alexei Miller, sunt sancționați de guvernul britanic, deși Gazprom în sine nu este sancționat. Compania furnizează în continuare gaze către Europa continentală prin conducte, deși volumele sunt mult reduse de la începutul războiului.

Conturile arată că Gazprom International UK, o filială a gigantului energetic rus, a obținut un profit înainte de impozitare de 45 de milioane de euro în 2022 și a plătit un dividend de 41 de milioane de euro către Gazprom International Projects BV, proprietarul imediat al companiei din Olanda. Un dividend suplimentar de 1,7 milioane de euro a fost plătit în luna iunie a acestui an.

Proprietarul final al companiei este PJSC Gazprom, cu sediul la Moscova.

Gazprom este deținută majoritar de statul rus și este cel mai mare contribuabil al țării, contribuind cu 80 de miliarde de dolari la guvernul rus, potrivit agenției de presă de stat TASS. De asemenea, și-a recrutat și finanțat propriile miliții care au luptat pe linia frontului în Ucraina.

Sir Ed, fost ministru al energiei, a declarat că este "total inacceptabil ca gazul extras de pe teritoriul britanic să alimenteze cuferele războiului ilegal al lui Putin împotriva Ucrainei".

Grupul de campanie Global Witness a numit acest lucru "o acuzație la adresa abordării Regatului Unit față de petrolul și gazele rusești".

"În timp ce guvernul critică războiul, este absurd să permitem ca filiala unei întreprinderi de stat rusești care are propria miliție care luptă în Ucraina să îmbogățească regimul lui Putin din Marea Nordului", a adăugat aceasta.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că "va continua să lucreze alături de partenerii noștri pentru a interzice accesul Rusiei la oricare dintre bunurile sau tehnologiile noastre pe care le-ar putea folosi în mașina sa de război, limitând capacitatea Rusiei de a lupta într-un război al secolului XXI".

"Putin și susținătorii săi trebuie să plătească - și vor plăti prețul pentru invazia lor ilegală din Ucraina", a adăugat el.

"Vom continua să intensificăm presiunea economică și vom acționa dur asupra tuturor formelor emergente de eludare până când Ucraina va învinge și pacea va fi asigurată".

Factura fiscală totală a companiei a fost de 29 de milioane de euro, împărțită între guvernele britanic și olandez. Aceasta include 4 milioane de euro în cadrul impozitului excepțional britanic impus companiilor energetice după ce prețurile au crescut brusc în urma războiului din Ucraina și 5 milioane de euro în cadrul echivalentului olandez.

Toate veniturile Gazprom International UK provin din vânzări în afara Regatului Unit, se arată în conturi. Compania a pus capăt acordului de vânzare de gaze către Wintershall în luna septembrie a acestui an și l-a înlocuit cu un acord de vânzare de gaze către compania comercială Gunvor, cu sediul în Elveția, se arată în conturi.

Activitatea de furnizare de energie a Gazprom în Marea Britanie, care avea mii de clienți comerciali, a fost naționalizată de guvernul german anul trecut, când compania mamă era aproape de faliment. Aceasta a fost redenumită SEFE Energy.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite