Ghidul pentru producția de energie regenerabilă în agricultură și industria alimentară, pus în dezbatere
0MADR a publicat Ghidul solicitantului pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare.
Perioada de consultare publică pentru acest document este de 15 zile calendaristice de la data publicării pe site. Astfel, până la data de 29 noiembrie 2024, a informat miercuri Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Beneficiarii eligibili prin Schema de Energie pot fi întreprinderile din sectorul agricol, întreprinderile din industria alimentară, legal constituite și înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), precum și Organizații/ federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/ FOUAI), constituite conform legii.
Prin intermediul acestei scheme de sprijin, vor primi finanțare proiectele care au ca obiectiv realizarea capacităților noi de producere energie electrică cu sau fără stocare, din surse solare (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW), precum și realizarea capacităților noi de producere de energie electrică, cu sau fără stocare, din surse eoliene (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW).
Finanțarea pentru Schema de energie este asigurată din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, administratorul schemei de ajutor de stat fiind Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Solicitanți eligibili
Solicitanți eligibili, potrivit Ghidului, sunt:
a) Întreprinderile din sectorul agricol (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, inclusiv PFA, II, IF1, precum și cooperativele agricole2 ori societățile cooperative agricole3 care dețin active fizice de producție și/sau procesare produse agro alimentare), societăți agricole4, legal constituite;
b) Întreprinderile din sectorul industriei alimentare (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, inclusiv PFA, II, IF), legal constituite și înregistrate la ONRC;
c) Organizații/federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/FOUAI), constituite conform Legii nr. 138/2004 privind îmbunătățirile funciare, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Solicitanții pot depune proiecte numai individual.
- Solicitanții pot depune mai multe proiecte, doar dacă investițiile vizează locuri de producție și de consum diferite, cu încadrarea în limita sumei de 20.000.000 euro pe solicitant. Același proiect nu poate să conțină mai multe puncte de producție de energie.
Vor putea fi finanțate proiecte care au ca obiectiv implementarea uneia dintre acțiunile menționate mai jos:
a) realizarea capacităților noi de producere energie electrică, cu sau fără stocare, din surse solare (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW)
b) realizarea capacităților noi de producere de energie electrică, cu sau fără stocare, din surse eoliene (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW);
Activităţile eligibile
Următoarele activităţi prevăzute în proiect sunt eligibile:
a) achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacități noi de producție și/sau stocare a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară;
b) construcţii care fac obiectul proiectului de investiție pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile (eoliană și solară);
c) cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a instalaţiilor/echipamentelor pentru construirea de capacități noi de producție și/sau stocare a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară.