Ghidul cumpărătorului de teren: tot ce trebuie să ştii înainte şi după ce semnezi contractul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cumpărarea unui teren implică negociere, aspecte birocratice şi juridice, şi multe documente. Am întocmit un ghid al cumpărătorului, împreună cu doi specialişti implicaţi în proces. Ca să-ţi fie mai uşor să înţelegi cum se derulează procesul de vânzare-cumpărare a unui teren.

Ca să ştii tot ce ai de făcut înainte să cumperi un teren ne-am consultat cu Răzvan Ploscar, inginer geodez din Cluj, şi cu Ovidiu Moldovan, Project Manager la BMI BUILDING RESIDENCE, membru al grupului de firme Antracit Residence, care se ocupă cu construcţia de case, vile şi blocuri în Bucureşti. Ei îţi explică pe puncte tot ce trebuie să ai în vedere dacă vrei să cumperi şi apoi să construieşti pe terenul cumpărat.

Sunt multe detalii de care trebuie să ţii cont atunci când te decizi să cumperi un teren. E foarte important să faci distincţia între teren intravilan vs. teren extravilan, să te consulţi cu specialiştii potriviţi, să îţi stabileşti un buget pe care să îl urmăreşti şi să înţelegi din timp că o astfel de tranzacţie durează. Asta pentru că trebuie să treci prin o gramadă de documente, cum ar fi o carte funciară sau un certificat de urbanism şi o autorizaţie de construcţie. Sau să afli, dacă e cazul, ce sunt Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) şi Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Dar să le luăm pe rând.

Documentele şi specialiştii de care ai nevoie pentru cumpărarea unui teren

Topograful şi cartea funciară

„La nivelul construcţiilor vorbim de milimetri. Atunci aşa ar trebui să vorbim şi de limite de proprietate. Topograful indică punctele limită de pe proprietate, urmând ca unul dintre cei doi aflaţi în tranzacţie să le materializeze cu ţăruşi de lemn, care să fie vopsiţi. Terenul să poată fi astfel vizualizat”, explică Răzvan Ploscar.

Odată ce ai ales un teren pe care vrei să îl cumperi, mergi în vizionare cu un topograf sau cadastrist cu ajutorul căruia te asiguri că suprafaţa pe care vânzătorul o promite, există în teren. E un aspect foarte important, insistă Răzvan, pentru că nu mai merge cu „Limita e cam pe aici”.

După asta vine partea juridică. Orice teren are o carte funciară, un document asemănător buletinelor noastre. În cartea funciară găseşti detalii esenţiale: destinaţie - intravilan sau extravilan -, categorii de folosinţă, adresă administrativă şi observaţii dacă mai e cazul. Şi orice bun imobiliar are un număr cadastral, ceea ce înseamnă că el a fost măsurat şi verificat. Poţi căuta numărul cadastral într-un portal disponibil pentru oricine.

Fiecare topograf, când iese pe teren să traseze limitele pentru promitentul cumpărător, primeşte un extras de carte funciară. Aşa poate să spună dacă terenul are sau nu număr cadastral.

Continuarea articolului, aici

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite