Germania: Suntem deschiși comerțului cu China, dar nu suntem proști

0
Publicat:

Germania este deschisă să comerțului cu China, dar ar trebui să rămână precaută în ceea ce privește investițiile, a declarat ministrul economiei și vicecancelarul țării, Robert Habeck, scrie CNBC.

Robert Habeck, ministru al Economiei și vicecancelar al Germaniei. Foto Epa Efe
Robert Habeck, ministru al Economiei și vicecancelar al Germaniei. Foto Epa Efe

Suntem o piață deschisă. Asta nu înseamnă că suntem o piață stupidă, așa că trebuie să fim atenți”, a declarat Habeck pentru Tanvir Gill de la CNBC sâmbătă, în Singapore.

Nu este „nimic în neregulă” cu companiile chineze care investesc în Germania și invers, dar războiul din Ucraina a arătat că „ceea ce pare a fi un partener de încredere se poate dovedi foarte curând ca unul care te deturnează”, a declarat ministrul economiei pentru CNBC.

Ambasada Chinei în Germania nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii a CNBC.

Scholtz s-a întâlnit de unul singur cu Xi Jinping

Comentariile lui Habeck vin după ce cancelarul german Olaf Scholz a făcut o călătorie, de unul singur, controversată în China pentru a se întâlni cu președintele Xi Jinping la începutul lunii noiembrie. El a fost primul lider G-7 care a călătorit în Republica Populară de la începutul pandemiei de Covid-19.

Habeck a mai spus ce industrii ar trebui și care nu ar trebui să formeze legături mai strânse cu China, precizând că există unele sectoare „care nu sunt deschise spre vânzare”.

Părți din serviciile de sănătate ale Germaniei, semiconductori, telecomunicații, energie și infrastructură critică, cum ar fi porturile din Hamburg, se numără printre zonele în care Germania ar privi cu scepticism banii din străinătate, a spus Habeck.

Membrii coaliției de guvernământ a lui Scholz din Berlin și-au exprimat îngrijorarea cu privire la legăturile Germaniei cu China, iar Habeck a spus că, deși există „unitate în ceea ce privește China”, el „nu poate promite” că nu vor mai exista argumente pe această temă în cadrul Parlamentului. guvernul german.

Drepturile omului nu sunt prea respectate în China

Istoria drepturilor omului a Chinei este un motiv pentru ezitarea țărilor de a se apropia de țară. În august, Organizația Națiunilor Unite a declarat că tratamentul de către China a uigurilor și a altor grupuri etnice minoritare ar putea constitui crime împotriva umanității, în timp ce administrația Biden a impus restricții comerciale asupra a peste 30 de entități chineze în decembrie pentru încălcări ale drepturilor omului. Beijingul a negat în mod repetat că a comis abuzuri împotriva drepturilor omului împotriva uigurilor.

Investitorii și întreprinderile din afara Chinei au devenit, de asemenea, mai precauți în a trata țara în ultimii ani, după ce blocajele stricte din cauza Covid-19 au sufocat lanțurile de aprovizionare și Beijingul a reprimat companiile de tehnologie străine, lucru care este puțin probabil să se schimbe acum, după ce președintele Xi Jinping a stabilit planuri pentru un al treilea mandat.

Relația Europei cu China ar trebui să fie de parteneriat 

Relația dintre Europa și China „trebuie să fie un parteneriat” din cauza proeminenței Chinei pe piața globală, potrivit Arancha Gonzalez, decanul PSIA la Sciences Po, și Philippe Varin, VP la Camera de Comerț Internațională.

Acum există un spațiu pentru cooperare și trebuie să-l folosim”, a spus Gonzalez Silviei Amaro de la CNBC la Forumul pentru Pace de la Paris sâmbătă.

„Dacă vrem să garantăm stabilitatea financiară la nivel global, dacă vrem să luptăm împotriva pandemiilor, dacă vrem să reușim în lupta împotriva schimbărilor climatice, trebuie să vorbim și să discutăm cu China”, a spus Gonzalez.

Ea a adăugat că Europa ar putea fi nevoită, de asemenea, să vorbească cu China „dacă vrem să evităm... ca o armă nucleară să fie folosită pe continentul european”.

Vorbind vineri cu postul „Squawk Box Asia” de la CNBC, Joerg Wuttke, președintele Camerei de Comerț a UE din China, a spus că îngrijorările Germaniei se bazează prea mult pe țară sunt „exagerate”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite