Germania, îndemnată să revină la energia nucleară. „De ce alte țări nu au renunțat la reactoare?”
0Șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a îndemnat Germania să ia în calcul revenirea la energia nucleară, după ce țara a închis ultimul reactor în 2023.
„Cred că este o decizie logică. Este o poziţie raţională", a spus Rafael Grossi, șeful AIEA, menţionând faptul că Germania este singura ţară din lume care a eliminat complet energia nucleară.
Decidenţii de la Berlin ar fi bine să se gândească de ce alte ţări nu au făcut acelaşi lucru, a spus Grossi în interviul acordat pentru DPA la COP 29, conferinţa ONU privind schimbările climatice de la Baku (Azerbaidjan).
„Ai putea să îţi pui întrebarea: de ce restul lumii are o viziune diferită?", a estimat Grossi, adăugând „respect mediul politic din Germania, care trece printr-o perioadă foarte complicată, aşa că vom vedea".
Directorul general al AIEA a subliniat că toate celelalte ţări care şi-au anunţat intenţia de a renunţa la energia nucleară, au început între timp „să revină asupra acestor planuri. Unele vizibil, altele mai puţin vizibil".
În aceste condiţii, Grossi a spus că „nu este surprins", că acum partidele politice din Germania cer o revenire la energia nucleară.
Grossi a menţionat faptul că centralele nucleare nu emit gaze cu efect de seră. De aceea, pentru planetă, ar fi "o idee foarte proastă" să fie abandonată energia nucleară. "De aceea, ţările care au energie nucleară vor acum mai multe centrale. Multe ţări care nu au centrale nucleare vor să construiască centrale nucleare", a spus directorul general al AIEA.
Angela Merkel, fostul cancelar din partea partidului CDU, a fost cea care a iniţiat renunţarea la energia nucleară, după dezastrul de la Fukushima (Japonia), din 2011.
Grossi a subliniat însă că nu vrea să eticheteze decizia Germaniei de a renunţa la energia nucleară drept o greşeală. „Nu contest deciziile adoptate în mod democrat de statele noastre membre", a spus directorul general al AIEA.
De ce Germania a renunțat treptat la energia nucleară
Germania a avut o mișcare împotriva energiei atomice aproape de când prima centrală nucleară comercială a țării a intrat în funcțiune în 1969, condusă de mediul îngrijorat de consecințele devastatoare ale unei potențiale colapsuri.
Dezastrele nucleare precum cea de la Cernobîl în 1986 și Fukushima în 2011 au generat apeluri de a opri centralele țării.
Confruntându-se cu o opoziție puternică față de energia nucleară după catastrofa din 2011 din Japonia, fostul cancelar Angela Merkel a inițiat eliminarea totală a centralelor atomice ale Germaniei.
Înainte de începerea procesului, energia nucleară reprezenta aproximativ 13,3% din energia țării. Îndepărtarea de la industria nucleară și dependența din ce în ce mai mult de gazul rusesc ieftin a provocat o criză energetică în Germania, ca urmare a invaziei Ucrainei din 2022 și a sancțiunilor care au urmat împotriva companiilor rusești de combustibil.
Merkel, un conservator din Uniunea Creștin Democrată (CDU), a început eliminarea treptată a energiei nucleare. Cu toate acestea, săptămâna trecută, grupul CDU din Bundestag a criticat actuala coaliție de centru-stânga pentru că nu a oprit eliminarea treptată în 2022 și 2023, explică dw.com.
Potrivit unui articol din 2024 din Jurnalul Internațional de Energie Durabilă , Germania ar fi putut economisi sute de miliarde de euro și ar fi putut reduce emisiile de carbon cu până la 70% prin adoptarea energiei nucleare în loc să o respingă.