Germania ar putea investiga furnizorii de energie din cauza preţurilor ridicate

0
Publicat:

Şeful Autorităţii de Reglementare Antitrust din Germania a anunţat că furnizorii de energie ar putea fi investigați pe fondul plângerilor consumatorilor privind majorările de preţ, dar și asupra unor posibile depățiri ale plafonului privind preţului energie impus de Guvern. 

FOTO Pixabay
FOTO Pixabay

Potrivit Agerpres, preşedintele Autorităţii de Reglementare Antitrust din Germania, Andreas Mundt, a susținut într-un interviu acordat publicaţiei germane Rheinische Post, că au fost luate măsuri împotriva depășirii plafonului impus de Guvern, fiind de asemenea demarate o serie de investigații. 

Anul trecut, Executivul de la Berlin a adoptat mai multe măsuri, 200 miliarde de euro fiind folosite pentru protejarea consumatorilor şi a companiilor de preţurile ridicate ale energiei şi pentru reducerea consumului de gaze.

Conform informaţiilor de la consumatori, tarifele la electricitate şi gaze ale unor furnizori din Germania depăşesc plafonul stabilit de Guvern, în pofida scăderii pe plan global a preţului energiei, comparativ cu vara anului trecut, existând temeri că unii furnizori de energie majorează preţurile pentru a beneficia de subvenţiile guvernamentale de miliarde de euro.

Criticile lansate asupra măsurilor luate în Germania au mai arătat că în urma plafonării preţurilor gospodăriile nu beneficiază de subvenţii pentru a trece la furnizori de energie mai ieftină deoarece plafonul se aplică automat iar Guvernul pur şi simplu plăteşte diferenţa.

Şeful Autorităţii de Reglementare Antitrust din Germania a explicat că de la finalul anului trecut au fost depuse mai multe plângeri privind preţurile la energie. „Nu este simplu să găseşti oaia neagră între mii de furnizori, care au o varietate extinsă de tarife", a mai explicat Mundt, potrivit sursei citate.

Germania renunță la energia nucleară 

Germania a anunțat că își închide ultimele trei centrale nucleare rămase, sâmbătă, 15 aprilie. Statul a accelerat ieșirea din energia atomică după dezastrul care a avut loc în urmă cu 12 ani la Fukushima, în Japonia.

Închiderea celor trei centrale marchează încheierea unei abordări stop-start a energiei atomice și o victorie pentru mișcarea zgomotoasă antinucleară a țării.  Opririle lasă însă o enigmă pentru factorii de decizie energetică care încearcă să echilibreze cererea în creștere de energie electrică într-una dintre superputeri industriale ale Europei și eforturile de decarbonizare, pe fondul incertitudinii cauzate de războiul din Ucraina, relatează The Guardian.  

Facilitățile se află în Emsland, în nordul statului Saxonia Inferioară, situl Isar 2 din Bavaria și Neckarwestheim, în Baden-Württemberg, în sud-vest.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite