Germania vrea sancțiuni noi împotriva Rusiei: Sectorul nuclear este încă deschis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernulul Germaniei cere Uniunii Europene impunerea unor noi sancțiuni împotriva sectorului nuclear din Federația Rusă, relatează Agerpres.  

Sanctiuni Rusia FOTO Shutterstock jpg

„Este evident că Rusia foloseşte intenţionat dependenţele din sectorul energiei ca mijloc de a exercita presiuni. De aceea, guvernul german îi transmite acum Comisiei Europene că este în favoarea includerii sectorului nuclear civil. Acesta ar trebui să facă parte din următorul pachet de sancţiuni'', a declarat ministrul din Germania al Economiei Robert Habeck, potrivit Agerpres

Ministrul a subliniat și importanţa reducerii dependenţei întregii Uniuni Europene de resursele energetice ale Federației Ruse. „Am parcurs deja un drum lung în multe domenii, inclusiv energia. Sectorul nuclear este încă deschis”, a spus ministrul german, susținând că că nu se justifică ca acest sector să aibă un tratament preferenţial.

Potrivit sursei citate, Robert Habeck a solicitat sancţiuni împotriva ţărilor care obţin uraniu din Rusia, în urma unei vizite în Ucraina, la începutul lunii aprilie. 

Consiliul Uniunii Europene a adoptat pe 25 februarie al zecelea pachet de măsuri împotriva Federației Ruse. 

Au fost impuse noi interdicții pentru exportul de exportul de tehnologii şi produse industriale critice, cum ar fi produsele electronice, vehiculele specializate, piesele mecanice, piesele de schimb pentru camioane şi motoarele cu reacţie, precum şi produsele pentru sectorul construcţiilor care pot fi direcţionate către armata Rusiei, precum antenele sau macaralele.

De asemenea, lista entităţilor care sprijină în mod direct complexul militaro-industrial al Rusiei în războiul său de agresiune a fost extinsă cu alte 96 de entităţi, impunându-le restricţii la export mai aspre. Pentru prima dată, această listă include şapte entităţi iraniene care fabrică vehicule aeriene militare fără pilot, utilizate de armata rusă împotriva Ucrainei, împotriva infrastructurii civile.

Statele Unite au adoptat miercuri, 12 aprilie, măsuri împotriva a peste 120 de persoane şi entităţi din peste 20 de ţări care ajută Rusia să ocolească sancțiunile adoptate împotriva ei din cauza agresiunii militare din Ucraina.

Una din companiile de pe noua listă de sancțiuni este societatea chineză HEAD Aerospace Technology Co, care a ajuns pe lista neagră a SUA din cauza faptului că a oferit grupării paramilitare ruse Wagner imagini din satelit cu locaţii din Ucraina.

O altă companie chineză sancţionată de SUA este King-Pai Technology HK Co, Ltd, care acționează în calitate de furnizor pentru mai multe societăți din complexul militar-industrial al Rusiei.

O serie de companii ruseşti se regăsesc pe noua listă, printre care iese în evidenţă societatea Megafon, unul din cei patru mari operatori ruşi de telecomunicaţii, domeniu asupra căruia Washingtonul nu aplicase până în prezent sancţiuni, notează Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite